Adrian Papahagi a devenit noul teolog promovat de Trinitas TV. El se alătură corului secularist care cere Bisericii Ortodoxe să renunțe la Sfânta Împărtășanie prin intermediul linguriței, pe care o numește „invenție bizantină medievală”.

Comentariul său despre Împărtășanie a venit în contextul unui mesaj mai lung despre organizarea vieții sociale în condițiile actualei pandemii de coronavirus, prin îmbunătățirea condițiilor de igienă.

„În aceste vremuri, de sănătatea și de siguranța noastră se ocupă organizații mondiale, guverne, forțe de ordine, cercetători, medici, activiști ai noii cauze #stauacasa, presa… și noi înșine.

Am face bine să ne preocupăm și de libertățile noastre! În primă instanță, nu strică să ne aducem aminte că le avem.

Când drepturi fundamentale (circulație, muncă, educație, cult, căutarea fericirii) sunt suspendate sau restrânse, să veghem ca limitarea lor să nu fie excesivă, abuzivă sau prea lungă!

De pildă, statul nu are dreptul să aresteze pe termen nedefinit cetățeni asimptomatici, care se pot izola în casele lor. Îi poate controla și amenda la nevoie, însă e ilegitim să-i interneze cu forța.

Dacă cetățenii pot ajunge de acasă la muncă fără risc, iar firmele/instituțiile pot organiza activitatea în bune condiții de igienă, trebuie eliminată îngrădirea dreptului la muncă. Citeam că, în industria medicamentelor, unde au muncit în toată această perioadă 5.000 de oameni, nu s-a înregistrat niciun caz de covid.

Statul poate interzice adunările mari de oameni, dar nu poate ordona bisericilor să rămână închise, dacă sunt capabile să organizeze fluxul de credincioși ca un supermarket (spațiere, măști, igienă etc.). Le poate amenda și închide doar dacă încalcă regulile de igienă și distanțare. În interiorul Bisericilor, ar trebui discutate de pe acum reguli de igienă și distanțare. Cred că ortodoxia poate renunța liniștită la linguriță, invenție bizantină medievală, dar această discuție poate fi purtată în medii calificate, nu aici”, a scris el.

O parte a intelectualilor și presei finanțate de guvern susține scoaterea linguriței de împărtășanie.

NapocaNews