Câțiva programatori voluntari din Cluj au pus bazele unui proiect pilot de pres-testare online a persoanelor suspectate de Covid-19.

Potrivit aplicației, se poate verifica dacă simptomele pe care le are fiecare persoană indică o posibilă infectare cu noul coronavirus. Aplicația a fost realizată pe baza datelor culese din cazuri reale, puse la dispoziție de medici.

COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2 utilizând Inteligența Artificială, prin stocarea unui număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) și compararea modelului generat de acestea cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv.

Componenta de Inteligență Artificială (Machine Learning) face o clasificare automată a simptomelor particulare introduse de fiecare utilizator online în parte, încadrându-l într-o categorie de diagnostic, în funcție de asemănările și deosebirile identificate în datele de antrenament. Testul se poate face AICI.

Proiectul a fost realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătății si al Departamentului pentru Situații de Urgență, se mai arată în site-ul aplicației.

„Punem întrebări de genul dacă pacienții au tuse, respirație dificilă, nas înfundat, dureri de gât, de cap, dureri musculare. La sfârșit, noi dăm un rezultat: poate să fie covid pozitiv sau covid negativ în proporție de 70-80-90 la sută și dăm și un set de recomandări cu ce ar trebui să facă suspectul în continuare vizavi de starea lui de sănătate”, a afirmat Dan Chiuzbăian, inițiator proiect CovidMonitor, potrivit Pro TV.

NapocaNews