Ordinul Arhitecților din România (OAR) a câștigat licitația pentru servicii de consultanță pentru organizarea și jurizarea a trei concursuri internaționale de soluții lansată de Primăria Cluj-Napoca.

Contractul de 550.000 de lei este împărțit în lotul 1 – amenajare parc în cartierul Bună Ziua, lotul 2 – amenajare parc Est, lotul 3 – Science & Research Centre din Lomb, din care câte 135.000 în cazul celor două parcuri, și 280.000 pentru SRC. Viitorii consultanți vor stabili împreună cu beneficiarul și cu juriul, care va fi alcătuit din minimum șapte membri titulari și din doi supleanți.

Parcul Est: zona studiată – 46 ha

Zona avută în vedere este delimitată în partea de est de pârârul Becaș, la sud, de str. Soporului, la nord, de Calea Someșeni, iar la vest, de zone rezidențiale, precum și zona verde adiacentă lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni, suprafața fiind de 46 ha. Accesul principal la zona verde Est se realizează de pe str. A. Vaida Voevod, iar accesul secundar, dinspre Calea Someșeni, pe str. Dunării. Zona verde este străbătută de str. Lucia Sturdza-Bulandra și are încorporată și Baza Sportivă Gheorgheni în partea sudică.

Parcul Bună Ziua, pe teren ce trebuie expropriat

Pentru amenajarea Parcului Bună Ziua se are în vedere o parcelă de 7,8 ha, din zona Becaș. Principala problemă aici este că primăria nu deține o bună parte din teren și trebuie să facă exproprieri, iar proprietarii din zonă au anunțat că vor apela la instanță. Terenul e viran, iar accesul auto și pietonal, dificil.

Science & Research Centre din Lomb

Centrul ar urma să fie amplasat în zona Lombului, în vecinătatea Centrului Regional de Excelență și Industrii Creative, pe o parcelă de 2 ha. De ce un asemenea centru? Pentru realizarea unei ”simbioze între educație și inovare” care să aducă schimbări pozitive la nivelul orașului.

”Scopului Centrului de Știință și Cercetare este educarea prin învățare experiențială. Aceste centre științifice promovează educația prin interacțiune și implicare, oferind comunității o altfel de experiență de învățare printr-un proces creativ, inovativ și interactiv”, se arată în caietul de sarcini.

NapocaNews