Distribuie articolul

Pe 4 iunie 2020 se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Un moment de celebrat de către români. Tratatul a fost rodul recunoaşterii internaţionale a unirii Transilvaniei cu România, ca urmare a jerfei de sânge din timpul primului război mondial a poporului român şi armatei române, la care s-a adăugat consecinţele luptei seculare pentru drepturi a românilor ardeleni şi miraculosul 1 decembrie 1918, când la Marea Adunare de la Alba-Iulia, delegaţii au votat întregirea pe vecie cu Ţara Mamă. Să nu uităm că s-a recunoscut dreptul României la reîntregire şi ca urmare a faptului că ţara noastră a fost gardianul Europei asaltate de bolşevism. Trupele conduse de generalul Traian Moşoiu au eliberat Budapesta de comuniştii lui Bela Kun în vara lui 1919 şi au salvat democraţia Europei, iar marii aliaţi de la Paris au recunoscut dreptul wilsonian al autodeterminării popoarelor din monarhia austro-ungară. Trebuie să apreciem geniul politic al lui Ion IC Brătianu care a negociat intrarea în război şi unirea cu o mână de fier, dar şi vizionarismul ardeleanului Iuliu Maniu, influenţa şi dăruirea Reginei Maria şi puternicele influenţe masonice ale lui Alexandru Vaida Voievod din loja Ernest Renan, care controla intelectualitatea europeană. Şi totuşi, actul recunoaşterii internaţionale de la Palatul Trianon din Paris a fost semnat de către un savant şi celebru doctor român dintr-o familie istorică, în vremea guvernului Alexandru Averescu. Partea a doua a Tratatului de la Trianon (articolele 27-35) definește frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în secțiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România și Ungaria).

Tratatul de Pace de la Trianon s-a semnat semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state – pe de o parte – și de Ungaria, pe de altă parte, aceasta fiind reprezentată de Agost Benárd și Alfréd Drasche-Lázár. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu, fost ministru, care făceau parte din al doilea guvern al generalului Alexandru Averescu. Tratatul a fost ratificat de Marea Britanie în mai 1921 și de Franța în iunie 1921.Profesorul dr. Ion Cantacuzino (născut la 1863, Bucureşti) s-a remarcat prin contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, fiind desemnat de România, alături de Nicolae Titulescu, ca semnatari ai Tratatului de Pace de la Trianon. Dacă Nicolae Titulescu era recunoscut ca un celebru avocat şi diplomat pe plan european, dr. Ion Cantacuzino era celebru în capitala Franţei, ca un discipol a lui Louis Pasteur şi un savant care a inventat mai multe vaccinuri printre care şi cel antiholeric, numită pe plan mondial „metoda Cantacuzino”. Dr. Ion Cantacuzino a fost profesor de Medicină experimentală la Facultatea de Medicină din București (1901) și Director general al Serviciului Sanitar din România (1907), apoi Academician. Vocația sa de fondator și organizator a fost demonstrată prin înființarea unor instituții ca „Institutul de Seruri și Vaccinuri” (1921), care astăzi îi poartă numele. Iată că semnarea Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie 1920, de către un savant de renume mondial dr. Ion Cantacuzino ne dovedeşte că în acei ani, România avea în frunte un Rege Ferdinand patriot, o regină Maria cu inima la România şi politicieni de frunte ca Ion IC Brătianu, Iuliu Maniu sau Al. Vaida Voievod, care au înţeles să trimită la Paris, pentru semnarea tratatului, un medic de succes în lupta epidemiologică, pentru a da greutate semnăturii unirii Transilvaniei cu România.

La 1920, un doctor a consfinţit cu semnătura sa unirea Ardealului cu Ţara Mamă, vindecând traumele istoriei europene, aşa cum a făcut-o genial pe plan medical cu vaccinul antiholeric. De data asta, la Trianon pe 4 iunie 1920, dr. Ion Cantacuzino a vindecat Europa de virusul războiului şi revizionismului istoric. Să celebrăm pe doctorul dr. Ion Cantacuzino, pleiada marilor oameni de stat ai Marii Uniri şi Tratatul de la Trianon, care ne-au făcut români demni şi liberi în istorie. Ion Cantacuzino a fost un doctor în prima linie.

Ionuţ Ţene