Andrei Chiriac, un tânăr regizor cu școala UNATC, dar și cu studii de specialitate în America, vrea să le ofere românilor un film inspirat din legendele și miturile autohtone, despre comoara ascunsă a dacilor, pe modelul hollywoodian din „Urzeala tronurilor” sau „Stăpânul inelelor”. A început filmările pentru trilogia „Egregora: Comoara pierdută” în 2018, dar totul a fost dat peste cap de pandemia de COVID-19. După câteva luni de pauză și după ce mare parte din finanțările promise s-a evaporat, regizorul este hotărât să reia filmările, într-unele dintre cele mai frumoase locuri din România, și speră ca autoritățile să dea o mână de ajutor pentru a putea finaliza filmul pe care îl consideră un veritabil brand de țară.

În vârstă de 44 de ani, Andrei Chiriac, originar din București, a fost cascador, antrenor de arte marțiale, și a fost inițiat în lumea filmului în România, în 1992, la școala de cascadorie a lui Szobi Cseh. Are la activ câteva apariții în filme românești, dar a a studiat cursuri de regie, scenaristică și film și în America, la Școala de Arte Vizuale din New York, cursuri de Regie si Productie de film în cadrul Greenwich Street Productions și chiar cursuri de business management, la Touro College Queens New York.

S-a întors în România ca student străin pentru a se perfecționa la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), sectia Regie de Film, pe care a absolvit-o în 2007. Viziunea lui cinematografică este foarte apropiată de cea hollywoodiană. Este cunoscut publicului pentru filmul „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” (2015).

Andrei Chiriac este rezident în New York, dar locuiește acum în România, unde din 2018 lucrează la trilogia „Egregora: Comoara pierdută”. A întrerupt filmările la începutul pandemiei, care l-a afectat puternic din punct de vedere financiar. Bugete promise întârzie sau sunt mai mici și, mai mult, a constatat o teamă a patronilor de compani să aloce finanțări pentru că sunt speriați de o posibila criză financiară.

Trilogia „Egregora: Comoara pierdută” este un film de aventură și mister,despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii și religii de mult uitate. În final vor fi 36 de episoade, împărțite în trei serii a câte 12 episoade. Pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro, după cum estimează producătorii, titrează Gândul.

Maia Morgenstern, Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc și Daniel Nuță fac parte din distribuție în aceast moment, dar regizorul promite și alte surprize.

NapocaNews