Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a anunţat, luni după-amiază, decizia de a părăsi ţara, în contextul unei investigaţii de corupţie, potrivit Casei Regale spaniole, citată de cotidianul Le Figaro şi de agenţia Reuters.

Juan Carlos i-a trimis o scrisoare fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în care îl anunţă despre decizia de a pleca în exil.

„Ghidat de convingerea de a face ce este mai bun pentru a fi în slujba spaniolilor, a instituţiilor şi a ta, în calitatea de rege, te informez despre decizia mea, la care am reflectat mult, de a mă exila în această perioadă, în afara Spaniei”, i-a scris Juan Carlos fiului său, regele Felipe.

Regele Felipe al VI-lea a acceptat decizia şi i-a mulţumit lui Juan Carlos, precizează Casa Regală a Spaniei, evidenţiind „importanţa istorică” pe care fostul rege Juan Carlos o are pentru „democraţia” ţării.

La începutul lunii iunie, Curtea Supremă de Justiţie de la Madrid a anunţat lansarea unei investigaţii pentru a stabili dacă regele Juan Carlos a avut vreo responsabilitate de natură penală într-un presupus dosar de corupţie privind atribuirea unui contract pentru construirea unei linii feroviare de mare viteză în Arabia Saudită.

Regele Juan Carlos a abdicat în anul 2014, pe fondul unor scandaluri, cedându-i tronul fiului său Felipe.

Juan Carlos a devenit rege al Spaniei în anul 1975, după moartea generalului Francisco Franco, şi se bucură de respect în principal pentru tranziţia de la dictatură la un sistem democratic.

NapocaNews