Ungurii mai români decât membrii federaţiei de fotbal din România? Jurnalistul Pataki Tamás de la publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) a scris joi un editorial sub titlul „Je suis român”, în care acuză reacțiile exagerate din jurul scandalului de rasism cauzat de afirmația arbitrului român Sebastian Colțescu, la meciul Paris Saint Germain – Istanbul Bașakșehir.

”Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt, nu ar fi crezut că cariera sa s-a încheiat”.

El mai spunecă gestul arbitrului român i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște mimoze plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

”Asta a spus el la meciul PSG-İstanbul Bașakșehir BL, când arbitrul șef român l-a întrebat și cine a vorbit cu cine pe teren, cui să arate cartonașul roșu, și Sebastian Colțescu a spus „negrul”. Nu a spus că ticălosul, ticălosul, ticălosul era negru”, scrie jurnalistul maghiar.

”Și, între timp, a reieșit că arbitrul român, ticălosul român, românul este insensibil. Românul. Ticălosul acela inconștient al Europei de Est. Pentru că, evident, poți crede că e alb. Și oricine este alb, să merite să-și biciuiască spatele sângeros în fiecare zi. Dacă ești român, fă-o cu un bici cu țepi.

Și nu numai site-urile internaționale liberale, ci și unele portaluri de știri maghiare au început să scotocească în trecut arbitrul român.

Nu glumesc, chiar au făcut acest lucru: bănuiau că există semne ale acestuia, adică, că s-ar „înnegri” mai devreme sau mai târziu. Este un tip periculos, a avut mai multe cazuri, dar nu au descris exact ce făcea. Dar au fost! Nu putea fi decât un nenorocit român rasist. Mai mult, chiar și președintele turc a intrat în meci și a turnat ulei pe foc pe pagina sa de Twitter.

Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismul să revolte” a adăugat acesta.

NapocaNews