Îndrăgitul pictor clujean Viorel Nimigeanu a decedat la 70 de ani.

Opera Națională Română – Cluj-Napoca a anunțat decesul apreciatului artist Viorel Nimigeanu, un „pictor de o sensibilitate aparte”.

„Suntem profund întristați să aflăm că a plecat dintre noi astăzi și apreciatul artist Viorel Nimigeanu, pictor de o sensibilitate aparte și un apropiat prieten și susținător al instituției noastre. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia domniei sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată în anunțul Operei Naționale Cluj-Napoca.

„Când pictez, nu mai simt nicio durere, aproape că nu mă mai controlez, simt o energie care vine de undeva”, spunea artistul în urmă cu trei luni într-un interviu pentru Cluj24.

Acesta s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973.

În 1977, a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor a apreciat talentul tânărului student și l-a sprijinit în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

De asemenea, a realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate.

Începând cu anul 1978, a devenit preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. 

În 2010 și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

În luna noiembrie 2020 Viorel Nimigeanu a fost aniversat la 70 de ani printr-o expoziție la Muzeul de Artă în prezența elitei culturale a Clujului. Istoricul Ovidiu Pecica i-a făcut o prezentare de excepție iar Grigore Leșe a cântat pentru Maestru.

NapocaNews