Află cum a afectat financiar criza sanitară sporturile la nivel global, care au fost evenimentele anulate și multe alte informații interesante.

În anul 2018, industria sportivă genera venituri de 471 de miliarde de dolari, având loc o creștere cu 45% față de 2011. Se aștepta o continuare a trendului ascendent, mai ales că în 2020 urmau să aibă loc două evenimente majore – Jocurile Olimpice și EURO 2020. Numai că în 2019 a început pandemia, ceea ce a dus în 2020 la anularea sau amânarea majoritarii evenimentelor sportive.

Introducerea unor restricții și limitări de socializare a condus la schimbarea modului de relaxare a oamenilor, aceștia orientându-se către mediul virtual, astfel că a crescut cu 88% interesul pentru e-sports și sporturi virtuale. În plus, zona de casino online România a înregistrat o creștere cu 40%, ceea ce înseamnă că fanii sporturilor și-au concentrat atenția către alți substituenți de adrenalină și distracție.

Ce înseamnă din punct de vedere financiar criza sanitară pentru sport la nivel global?

Statisticile indică o scădere dramatică în 2020 a veniturilor generate de sporturi, atât în mod direct, cât și în cazul sectoarelor conexe. În primul rând, încasările din transmisiunile sportive s-au diminuat cu 2, 2 miliarde de dolari la începutul anului 2020 (până în luna mai). Lipsa suporterilor de pe arenele sportive a însemnat scăderea veniturilor complementare (comisioanele pentru agențiile de plasare a biletelor, încasările din comercializarea de produse pe stadioane, diminuarea salariilor angajaților din sistemul de mentenanță a arenelor sportive etc) cu 0, 37 miliarde de dolari.

În al treilea rând, turismul sportiv a fost una dintre cele mai afectate segmente, cu pierderi de aproximativ 2, 4 miliarde de dolari. De altfel, anularea sau amânarea multor evenimente sportive a avut urmări devastatoare în industria turismului în general. Cheltuielile directe ale pasionaților de sport au scăzut în 2020 cu 3, 25 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă reducerea consistentă a salariilor sportivilor și afectarea nivelului de trai al angajaților din această industrie.

Desigur, nu trebuie uitat nici faptul sectorul de publicitate sportivă a fost direct afectat, scăderea înregistrată fiind de 35%. Sportul-rege a fost unul dintre cele mai afectate domenii sportive, în intervalul 2019-2020, apreciindu-se că pierderile financiare la nivelul celor mai importante 20 de campionate ale lumii au fost de 4,3 miliarde de dolari. În plus, valoarea de piață a jucătorilor la nivel global s-a depreciat cu până la 10, 6 miliarde de dolari.

Raportându-ne la valoarea globală a industriei sportive (care generează anual venituri 756 de miliarde de dolari), pe parcursul anului 2020 s-au înregistrat scăderi de 23% în ceea ce privește veniturile sportivilor (valoarea anuală era de 171 de miliarde de dolari). Industria de retail, evaluată la venituri de 270 miliarde de dolari a înregistrat o diminuare cu 36%, iar taxele sălilor de sport (venituri de 115 miliarde de dolari) s-au redus cu 15%.

Infrastructura, sectorul de produse alimentare și băuturi, precum și pariurile sportive (cu încasări anuale de 200 de miliarde de dolari) au suferit o scădere de 26%. Dincolo de aspectul financiar, sporturile au fost afectate la nivel social, pentru că fanii și suporterii nu au mai putut asista direct la desfășurarea evenimentelor. Iar sportul fără suporteri nu are niciun farmec, de aceea, la unison, sportivii și suporterii, abia așteaptă trecerea acestei crize sanitare!

Surse: https://www.un.org/development/desa/dspd/2020/05/covid-19-sport/