AstraZeneca urmează să furnizeze autorităţilor din SUA, în 48 de ore, date recente privind teste clinice. Laboratorul suedezo-britanic s-a angajat marţi să furnizeze cele mai noi date autorităţilor americane care supervizează testele clinice. Acestea au criticat laboratorul farmaceutic din cauză că i-a trimis date ”depăşite” cu privire la teste clinice ale vaccinului AstraZeneca-Oxford, mai relatează AFP.

Grupul farmaceutic afirmă, într-un comunicat dat publicității, că a folosit date de dinainte de 17 februarie, în rezultatele publicate luni ale unor teste clinice în Statele Unite. Compania vrea să intre în contact ”imediat”, pentru a furniza Data and Safety Monitoring Board (n.r. – DSMB, comitetul care monitorizează testele) ”o analiză cu date privind eficienţa cât mai actuale posibil”.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford, folosit în numeroase ţări din Uniunea Europeană, nu este aprobat încă în Statele Unite. Autorităţile au cerut date suplimentare cu privire la teste clinice din faza 3 efectuate pe teritoriul american. În urma publicării rezultatului acestor teste luni, Institutul Naţional al Bolilor Infecţioase şi Alergiilor (NIAD), care supervizează testele clinice ale vaccinurilor în Statele Unite, şi-a exprimat ”îngrijorarea” cu privire la faptul că laboratorul farmaceutic suedezo-britanic a ”folosit informaţii depăşite” în cadrul testelor.

Potrivit NIAID, acest lucru conduce la ”o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului AstraZeneca-Oxford. Institutul a îndemnat laboratorul că coopereze cu DSMB. Potrivit acestor rezultate publicate luni ale testelor efectuate pe un număr de peste 32.000 de participanţi, vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă și nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză). Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% împotriva bolii simptomatice covid-19 în rândul populaţiei generale şi de 100% în împiedicarea unor forme grave ale bolii şi a spitalizării, a anunţat laboratorul farmaceutic.

NapocaNews