Zeci de clujeni şi oficialităţi au venit la celebrarea Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti, organizată de către Primăria municipiului Cluj-Napoca.
Evenimentul a avut loc marţi, 9 martie, ora 11.00, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Parcul Central. Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, de comemorarea celor 40 de Sfinţi Mucenici.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Naţional. Oficierea slujbei religioase a fost făcută către PS Benedict Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a subliniat în cuvântul său de învăţătură că lupta eroilor anticomunişti a limpezit lumea şi societatea noastră. Ne-a făcut ca naţiune să luptăm de partea binelui.

La eveniment a participat Tasnadi Istvan Szilard, prefectul judeţului Cluj, care a subliniat rolul recunoaşterii rezistenţei anticomunsite în democraţia de azi.

Domnul primar Emil Boc a făcut un apel la apărarea şi perpetuarea democraţiei, singura care ne poate apăra în faţa tiraniei şi ne poate menţine liberi într-o construcţie europeană.

Prof. univ. dr. Virgil Ţârău din partea Universităţii “Babeş-Bolyai” a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei deţinuţilor politici, dar şi despre pandemia de tifos din 1947, care a dus la decimarea deţinuţilor politici anticomunişti din închisori, intenţionat lăsaţi fără hrană şi medicamente.

Invitat domnul vicepreşedinte Mircean Gavril, din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Filiala Cluj, a recitat din Radu Gyr şi Nichifor Crainic şi a povestit despre torturile din închisoare.

Elevul Pop David Patrick din clasa a-VI C, al Liceul Teoretic „Avram Iancu” a recitat o poezie tematică – Nu-s vinovat faţă de ţara mea – din opera lui Andrei Ciurunga, fost deţinut din temniţele comuniste născut la Cahul în Basarabia, care a adunat aplauzele şi lacrimile celor prezenţi.

Pentru prima dată s-au întâlnit primarul Emil Boc cu prefectul UDMR la o manifestare oficială şi şi-au dat mâna.

S-au depus jerbe de flori din partea prefecturii, AFDPR, primăriei clujene, consiliului judeţean, Academiei Române, Asociaţiei Clubul Monarhistilor, PNL şi AUR.

NapocaNews