Cunoaștem, cred cu totii jocul alba-negra, care de fapt nu este un joc, ci o pacaleală continuă. In ciuda acestei evidente, excrocheria isi vede mai departe de treaba, iar victimele cad precum musca in lapte. Naivitate, prostie, manipulare….toate acestea alimenteaza la infinit reusita deplina a pacalelii sau a excrocheriei in cauza.

Cam asa sta treaba si in politica azi. Ce este politica? Un joc. Un joc in care politicienii manipuleaza subtil jocul politic….o alba-neagra politica, in care electoratul visator si naiv este mereu pacalit de cei care aranjeaza piesele pe masa de joc….adica scena politica. Un joc din care politicianul zileleor noastre iese intotdeauna castigator. Politicianul perfid si cinic stie sa speculeze la maxim patima pentru joc a celor care-i aduc lui beneficii si castiguri, alimentand smechereste dependenta si implicarea lor continua in jocul politic, care de fiecare data are un unic….un singur castigator, si anume politicianul. Ceilalti pierd de fiecare data, alba ramanand mereu la politician !

Iar acum sa intram putin in materie si sa facem demonstratia.

Romania la 31 de ani dupa schimbarea de regim si de sistem politic. De 31 de ani toate guvernele si toti factorii de decizie politici ne-au pacalit fiecare in parte, oferindu-ne promisiuni, vorbe goale, vise desarte, adica….minciuni electorale. Eu unul personal, la cate minciuni am inghitit, m-am imunizat impotriva minciunilor politicienilor pentru tot restul vietii. Vorba unui cunoscut, dl. Flaviu, care in momentul in care simtea ca interlocutorul incerca sa-i vanda gogosi, ii spunea aceluia….” asculta domnu cumsecade, sunt satul eu de minciunile mele, ca sa trebuiasca sa le mai ascult si pe ale tale”. Si cu asta il trimitea elegant la plimbare. Cam asta ar trebui sa facem si noi cu „distinsii” nostri politicieni, sa le dam singurul vot pe care-l merita…pe cel de blam !

Radiografia societatii si a economiei Romaniei arata extrem de rau dupa cei 31 de ani de guvernare….de hotie democrata.

Asadar si prin urmare…..Agricultura, care in traducere simpla se cheama munca pamantului, ati pus-o efectiv la pamant. S-au distrus ferme, combinate zootehnice, livezi, vii de vita de vie, ogoare, irigatii, mai mult de 50% din terenul arabil…si acesta cat a mai ramas, l-ati vandut pe nimica la straini de neam si tara. Vreun politician sau guvern responsabil ? Da de unde, nici vorba. Fraieru plateste, adica poporul roman. Concluzie….alba la olitician !

Industria, considerata in 1990 de „eminenta cenusie”, si anume alogenul Petre Neulander Roman, un morman de fiare vechi, ei bine dupa 31 de ani de regim democratic….asta a si ajuns. S-au distrus cu buna stiinta fabrici si uzine, combinate industriale, flota maritima si fluviala….s-au vandut resursele naturale de maxima importanta si multe altele….toate acestea construite prin munca, efortul si sudoarea poporului roman. Si toate acestea ca noi sa ajungem o piata de desfacere a produselor din occident si Statele Unite si de pe unde vor mai fi. Cine a fost tras la raspundere pentru acest genocid economic ? Nimeni. De vina o fi…tranzitia, ca pe ea nu o poate condamna nimeni. Concluzie….alba la politician !

Comertul. Aici e ceva mai simplu. ceva in genul logicii elementare….daca A>B si B>C, atunci automat A>C. Adica daca ai distrus agricultura si industria, automat ai distrus si comertul. Nu ai productie interna, nu ai ce sa exporti si nu intra cascaval valutar in tara. Ba mai rau, trebuie sa importi ceea ce tu nu mai produci. Cand importul este mai mare decat exportul, avem ceva de genul….Houston we have a problem ! Ati vazut vreo solutie politica? Eu nu. Din nou alba la politician !

Despre finante ce sa mai spun. Nenorocitii ăstia ce l-au impuscat pe Ceausescu au avut mostenire….zero datorii externe, ba mai trebuiau sa incaseze si ceva banet in plus care s-a volatilizat. Acum dupa 3 decenii, 3 generatii dupa noi daca muncesc precum sclavii si nu reusesc sa redobandeasca independenta financiara a Romaniei. Capitalul autohton este aproape egal cu zero. Cel care dicteaza este capitalul strain. Tradus mai pe romaneste, din proprietari am devenit chiriasi in proria tara prin grija si bunavointa clasei politice. In regimul trecut asa ceva se numea subminarea economiei nationale. Ati vazut vreun politician judecat si condamnat pentru acest grav delict? Pacaleala din nou si alba ramane tot la politician !

Despre cultura, arta, cercetare, educatie, sport, natalitate, sanatate ce sa mai spun….regres pe linie. Intr-o societate asa zis progresista, noi avem un specific aparte….regresul ! Si vina nu este nicidecum a poporului roman.

Si totusi acum in ceasul al 13-lea, de fapt al 31-lea an post decembrist, pare-se ca Bunul Dumnezeu S-a indurat si ne-a daruit un cadou pretios, asa cum îi este si numele….A.U.R. Sa speram ca de data asta alba va ramane la noi!

Cristian Ardeleanu