Boc a spus că perspectiva deschiderii marilor festivaluri va ajuta susţinerea campaniei de vaccinare. „Mesajul premierului este în felul următor, de fapt sunt două mesaje ale premierului. Primul: aveţi tot sprijinul Guvernului pentru susţinerea campaniei la nivel local, judeţean de vaccinare. Adică dacă vreţi centre drive-through, dacă vreţi centre mobile, dacă doriţi să organizaţi maratoanele vaccinării, dacă doriţi alte campanii prin care voi să veniţi mai aproape de comunitate, aveţi uşa deschisă şi susţinerea Guvernului României. De asemenea, din 4 mai va fi o campanie importantă prin medicii de familie. Nu sunt obligaţi, dar prin parteneriatul pe care primarii, împreună cu medicii de familie îl au, pot să adune mai mulţi medici de familie în această campanie”, a spus Boc.

El a adăugat că din data de 4 mai vor fi folosite şi vaccinurile Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză. „Asta ne dă nouă, celor din marile municipii, posibilitatea să se asigure în centrele drive-through vaccinarea cu o singură doză (…), iar în locurile unde sunt persoane mai sărace sau comunităţi defavorizate tot să mergem cu o singură doză. Acesta a fost mesajul de bază: aveţi tot sprijinul şi noi am venit cu multe propuneri în acest sens să accelerăm şi să menţinem entuziasmul pentru vaccinare”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, prim-ministrul a mai transmis că economia, evenimentele, activităţile culturale, teatrele, cinematografe, festivalurile trebuie să se redeschidă cu o singură condiţie – „vaccinare, vaccinare, vaccinare”.

„Din această perspectivă, noi am venit cu susţinerea acestui demers şi am spus că un orizont cât mai repede anunţat pentru redeschiderea acestor activităţi ne va ajuta pe noi să susţinem şi mai bine campania de vaccinare, pentru că, de exemplu, dacă vorbim de festivalieri, dacă acum le spunem: da, va fi în luna august Untold, cu siguranţă foarte mulţi vor merge să se vaccineze. (…) Şi alte festivaluri. Acest lucru este valabil pentru toată lumea”, a evidenţiat Emil Boc.

Primarul s-a declarat convins că se vor putea organiza festivaluri, cu condiţia imunizării împotriva SARS-CoV-2.

El a mai informat că a fost înaintată Guvernului spre analiză o propunere ca acele judeţe, oraşe care reuşesc să aibă un grad de vaccinare de 50-60%, cu ambele doze, după 14 zile, să poată redeschide mai repede diverse activităţi.

„Premierul a fost deschis, a spus că analizează, dar şi pe noi ne-ar ajuta această propunere pentru a încuraja toţi actorii locali de la HORECA, până la evenimente pentru redeschiderea mai rapidă a economiei. Al doilea mesaj al premierului este că este direct interesat de investiţii, de locuri de muncă, de economie care să fie redeschisă, evident cu păstrarea sănătăţii populaţiei, care rămâne prima prioritate a noastră. În concluzie, ştim să avem de făcut. Noi, primarii, de exemplu, dacă să vrem să cerem un drive-through, ne adresăm Direcţiei de sănătate publică, în colaborare cu Prefectura, Ministerul Sănătăţii, aprobă împreună cu colonelul Gheorghiţă. Adică ştim mecanismele prin care aceste proceduri speciale pot fi solicitate de către administraţiile locale. În consecinţă, şi noi considerăm că doar prin vaccinare (…) vom reuşi să doborâm COVID-19”, a completat Emil Boc.

Întrebat dacă există probleme cu plata medicilor din centrele de vaccinare anti-COVID, Boc a răspuns că nu a sesizat să fie întârzieri „majore”.

În legătură cu posibilitatea organizării de centre de vaccinare lângă biserici, primarul a spus că au fost enunţate mai multe propuneri. „Ideea de implicare a Bisericii au fost susţinută de către toate lumea”, a indicat el.

NapocaNews