Dictatorul Alexandr Lukașenko n-a vorbit aiurea, Suspecții capturați de KGB Belarus recunosc că urmăreau eliminarea președintelui și oferă detalii despre complot.

Pe 17 aprilie, Lukașenko a anunțat că cei trei urmăreau asasinarea lui și a familiei sale, Suspecții, acuzați, de asemenea, de pregătirea unei lovituri de stat în Belarus, au recunoscut conspirația în cadrul documentarului intitulat „Să-l omoare pe președinte”, difuzat miercuri la televiziunea din Belarus.

“Aveam trei obiective de atins. Primul a fost eliminarea conducerii directe a țării, prin internare sau eliminare fizică. Al doilea obiectiv a fost blocarea unităților care ar putea rezista. Al treilea obiectiv a fost capturarea obiectelor simbolice ale orașului, ”spune avocatul Yury Zenkovich, unul dintre suspecți.

“Pledez vinovat că am fost folosit în mod eficient ca organizator tehnic”, a spus el. Liderul partidului politic BNF, Grigory Kostusev, se recunoaște, de asemenea, vinovat că „a permis unor astfel de oameni să-l atragă în acest gen de discuții”.

“A fost o crimă pentru mine că am fost atras în această discuție [despre lovitura de stat]”, a declarat Kostusev.

Cercetătorul politic Alexander Feduta a dezvăluit că problema ocupării unui număr de obiective de stat a fost într-adevăr discutată. “În primul rând, mass-media, anumite noduri de comunicații și, eventual, o închidere temporară a internetului. Pledez vinovat de participarea la conspirație”, a mărturisit Feduta.

Pe 17 aprilie, Lukașenko a anunțat că trio-ul a planificat asasinarea sa și a familiei sale. El a pus responsabilitatea pe serviciile de informații și pe conducerea SUA, care ar fi oferit o sumă de 10 milioane de dolari pentru ducerea la bun sfțrșit a operațiunii. Potrivit anchetatorilor din Belarus, încercarea de lovitură de stat a fost finanțată din străinătate, iar conspiratorii au rămas în contact strâns cu grupările teroriste. Conspiratorii au dezvoltat nu mai puțin de trei planuri diferite pentru a prelua puterea. Comitetul de securitate al statului din Belarus (KGB) a acuzat patru persoane de conspirație pentru a prelua puterea într-un mod neconstituțional. Comitetul a dezvăluit că toți suspecții depun mărturie și cooperează la anchetă. KGB nu a dezvăluit până acum numele celui de-al patrulea suspect, notează Agenția Tass.

NapocaNews