Compania americană Johnson & Johnson a anunțat că „va întârzia în mod proactiv” distribuirea vaccinului său anti-COVID-19 în Europa, în contextul în care, în SUA, șase femei au dezvoltat cheaguri de sânge de „tip rar și sever” după ce le-a fost administrat acest ser, transmite Euronews.

Johnson & Johnson va întârzia livrarea vaccinului anti-COVID-19 în UE. În SUA au fost semnalate șase tromboze, astfel că autoritățile americane au recomandat suspendarea administrării

Oficialii sanitari din Statele Unite au recomandat suspendarea vaccinării cu serul de la Johnson & Johnson, ca o măsură de precauție după raportarea celor șase evenimente trombotice. În SUA au fost administrate deja peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin.

„În prezent, aceste evenimente adverse par să fie extrem de rare”, au precizat Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Mai exact, este vorba despre șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, care au dezvoltat cheaguri sânge după ce au fost vaccinate cu serul de la Johnson & Johnson. În fiecare caz, potrivit FDA și CDC, simptomele au apărut la între 6 și 13 zile de la vaccinare.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson a fost autorizat pentru utilizare la nivelul UE, dar încă nu a fost distribuit. Serul folosește o tehnologie similară cu cel de la AstraZeneca, a cărui administrare a fost la rândul său suspendată în mai multe țări europene după semnalarea unor cazuri rare, dar grave de cheaguri de sânge.

Mai multe țări europene au recomandat administrarea unui vaccin diferit la pacienții mai tineri, în urma anunțului făcut de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care a precizat că există o legătură între evenimentele trombotice și vaccinul de la AstraZeneca.

NapocaNews