În Duminica a 5-a din Postul Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 18 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Tureac, Protopopiatul Bistrița.

Cu acest prilej, în biserica parohială, după aproximativ 62 de ani de la ultima prezență arhierească în localitate, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Cristian Ianchiş, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat ca „postul de bucate să fie însoțit mereu și de postul de răutate” și așa „să ne răstignim împreună cu Hristos faţă de toate răutăţile din lume, ca să putem învia împreună cu El”.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea, titrează Radio Renașterea.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, în semn de recunoștință și apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Cristian Ianchiş, iar primarului comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, i-a conferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, Consiliului și Comitetului Parohial și altor binefăcători le-a acordat diplome de aleasă cinstire.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit un monument dedicat eroilor din zonă căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celor două Războaie Mondiale. Monumentul Eroilor a fost ridicat cu sprijinul Primăriei Tiha Bârgăului.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

NapocaNews