Inainte de a achizitiona un nume de domeniu web va veti intalni de o serie de intrebari (Ce este un „registrar de domenii”?) mai ales daca nu ati mai avut tangenta cu domeniul gazduirii web. Pentru a alege un nume de domeniu original si util este important sa stiti ce sunt numele de domenii, ce sunt noile extensii de domenii, ce are de-a face emailul cu toate acestea si nu in ultimul rand ce este serviciul WHOIS Privacy.

Nume de domenii.

Numele de domenii joaca un rol esential in modul in care accesam si ne amintim websiturile. Alegerea unui domeniu poate parea la inceput simpla insa veti realiza curand ca inregistrarea unui nume de domeniu original si memorabil nu e intotdeauna o sarcina usoara. Concurenta pentru gasirea si inregistrarea domeniilor interesante este acerba, unele companii construind chiar afaceri  ce se bazeaza pe inregistrarea si revanzarea domeniilor premium.

Extensii de domeniu sau domenii de nivel superior (TLD)

La inceputurile Internetului au existat un numar limitat de extensii de domenii (numite si domenii de nivel superior sau TLD-uri).

In SUA, majoritatea site-urilor web se incheiau cu .com, .net, .org, .edu sau .gov. Ulterior, au aparut domeniile nationale de nivel superior (sau ccTLD-uri) – cum ar fi .ro, .de, .uk, etc. .com a fost un lider clar in privinta popularitatii, iar acest avantaj exista si astazi.

Insa extensia .com ofera un numar limitat de combinatii care pot fi inregistrate ceea ce a dus la o problema dubla:

  • Cu tot mai multi utilizatori care acceseaza Internetul, numele de  domenii scurte si memorabile au disparut. Pana in 2014, toate numele de domenii .com cu 2, 3 si 4 litere erau deja inregistrate.
  • Regulile de baza ale cererii si ofertei au atras nenumarati oportunisti. Acestia au cumparat domenii care putea prezenta interes si au inceput sa le vanda pe piata aftermarket la preturi premium (unele chiar de ordinul milioanelor de euro).
Ce inseamna cybersquatting?

> Cybersquatting-ul reprezinta practica inregistrarii si utilizarii neautorizate a numelor de domeniu pe Internet care sunt identice sau suficient de similare cu marcile inregistrate pentru produse si/sau servicii, nume de afaceri sau chiar nume personale notorii. De regula, utilizatorii urmaresc sa obtina profit prin vanzarea, inchirierea sau cesionarea in alt mod a domeniului cumparat, la un pret peste valoarea reala, catre companiile/persoanele titulare ale marcilor respective sau catre concurentii acestora.

Domenii generice de nivel superior (gTLD)

In 2014 s-au creat sute de extensii de domenii generice de nivel superior gTLD-uri sau TLD-uri noi (Generic top-level domain), facand din aceasta lipsa de nume interesante de domenii un lucru de domeniul trecutului. In prezent puteti gasi  nume de domenii interesante alegand una din noile extensii precum .ninja, .club, .cool, .enterprise, .vodka, etc.

Una din intrebarile frecvente care au aparut odata cu noile extensii este: Ma vor putea gasi clientii / potentialii clienti daca aleg o extensie noua? Ei bine, da. Atunci cand vorbim de indexarea in motoare de  cautare ceea ce este cu adevarat relevant este continutul si optimizarea SEO.

Cat timp numele dvs. de domeniu nu include siruri de numere, caractere aleatorii  sau ortografii gresite, nu veti avea probleme. Pe masura ce tot mai multe website-uri mari/legitime adopta noile extensii de domeniu, preconceptia va disparea.

Este foarte probabil ca nici o alta extensie sa nu  ajunga vreodata la popularitatea .com, dar atitudinea utilizatorilor fata de noile extensii de nume domenii incepe cu siguranta sa se schimbe. Sfatul nostru este  sa gasiti un TLD care sa se potriveasca afacerii dvs. Exista sute de extensii de domenii din care puteti alege.

Despre confidentialitatea WHOIS

Confidentialitatea online a devenit o necesitate in ultimul timp (din motive intemeiate). Una dintre actiunile simple pe care le puteti face pentru a ascunde unele dintre informatiile dvs. este sa activati serviciul WHOIS Privacy  pe domeniul dvs.

Puteti utiliza serviciul de confidentialitate WHOIS pentru a va ascunde informatiile personale in baza de date WHOIS. Daca cineva cauta domeniul dvs., nu va putea sa vada informatiile dvs. de contact. Astfel, pastrati in siguranta datele personale fata de orice atacator.

Majoritatea extensiilor de domenii ofera posibilitatea achizitionarea protectiei WHOIS, insa exista si exceptii. In cazul unui domeniu .ro protectia WHOIS nu poate fi achizitionata dar aceasta este activata implicit din momentul inregistrarii domeniului doar pentru persoanele fizice (persoanele fizice sunt protejate conform Regulamentului General privind Protectia Datelor cu caractr personal 2016/679 (GDPR)).

 

Ce puteti face cu un nume de domeniu?

·      Construiti un website

Cel mai comuna situatie este utilizarea unui nume de domeniu pentru a crea un site web. Veti avea nevoie de un pachet de gazduire pe care sa construiti websitul dvs. Puteti utiliza un CMS (content management system) popular precum WordPress sau Joomla care sa simplifice procesul de constructie si sa reduca costurile.

Cu sau fara www?

> Odata ce  aveti un domeniu si planuiti sa il lansati online probabil va ganditi: cum vor accesa vizitatorii dvs. website-ul? Cu sau fara www?

Nu este important. Alegeti  varianta va place mai mult si asigurati-va ca faceti setarile corecte, astfel incat indiferent ce tasteaza utilizatorii in browsere sa ajunga la acelasi website indicat de dvs., cu sau fara www. Si odata cu ei vor ajunge si motoarele de cautare tot acolo, pentru a nu exista un site duplicat.

Putem aplica o metoda foarte simpla şi eficienta, ce consta in redirectarea obligatorie a tuturor paginilor site-ului catre varianta dorita

·      O adresa de email personalizata

Una din solicitarile frecvente ale celor care cumpara un nume de domeniu este o adresa de e-mail personalizata.

O adresa de e-mail are de obicei forma: ionut.popescu@domeniuldvs.ro. Pentru a crea acest tip de adresa de email, proprietarul @domeniuldvs.ro a trebuit sa:

  1. Cumpere numele de domeniu @domeniuldvs.ro
  2. Sa aleaga un pachet de email hosting
  3. Sa directioneze numele domeniului catre acel serviciu de gazduire email
  4. Sa adauge adrese de email individuale (cum este ionut.popescu@domeniuldvs.ro) din sectiunea de administrare a serviciului de gazduire email

Adresele de email pe platforme gratuite – Gmail, Yahoo, Hotmail – creeaza o imagine neprofesionista in fata clientilor. Utilizarea de adrese de email pe propriul domeniu este importanta pentru a castiga increderea clientilor dvs. Insa si pentru o comunicare eficienta, avand control asupra gestionarii corespondentei.

·      Uneori trebuie sa asteptati un moment de inspiratie

Pentru unele persoane, a cumpara un nume de domeniu echivaleaza cu existenta unui plan imediat. Pentru altii, poate fi doar un impuls de moment si asteptarea unui moment de inspiratie. Insa, odata ce inregistrati un nume de domeniu este al dvs. pentru cel putin 1 an, deci nu exista nicio graba.

Daca va  decideti sa nu utilizati domeniul, asigurati-va ca dezactivati reinnoirea acestuia, astfel incat sa nu continuati sa platiti pentru el an de an.

NapocaNews