Parcul Iuliu Hațieganu, așa cum se cunoaște, a fost înfiinţat între anii 1930-1932 de către eminentul om de ştiinţă, pedagog şi mare iubitor al sportului, prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu, rector al marii universităţii clujene, in memoria unicului său fiu, care a murit la vârsta de opt ani şi din dăruire pentru sănătate, acesta a finanţat atât din venituri proprii, cât şi din subscripţie publică, întreaga lucrare.


Realizat sub atenta observare şi îndrumare a rectorului prof. dr. Iuliu Haţieganu, Parcul Sportiv, situat de-a lungul Someşului, în zona de vest a municipiului Cluj-Napoca, se întinde pe o suprafaţă de 25 ha, oferind atât tinerilor, în special studenţilor, cât şi altor persoane indiferent de vârstă, posibilitatea de a face sport, mişcare sau pur şi simplu o plimbare în natură.


Dorința ctitorului acestui parc a fost ca acesta să fie folosit atât de studenți, cât și de persoane indiferent de vârstă.Însă, din păcate, acest spațiu de recreere este inadmisibil pentru clujeni. Duminică, 11 aprilie, într-o zi însorită, mii de clujeni, de toate vârstele, au ieșit la plimbare pe faleza Someșului și în Parcul Rozelor. Dacă pe spațiul de plimbare și pe faleza Someșului, mii de clujenii se plimbau cu copii, cu biciclete, trotinete, în parcul Iuliu Hațieganu era pustiu. Fiind ne amenajat, cu aleile distruse. Vorba românului “bătea vântul. “ Și nu e prima data când am observat acest fenomen.


În aceste condiții, când realitatea este evidentă, propun ca acest parc să fie preluat de Primaria Cluj, amenajat și deschis pentru publicul larg. De ce această discriminare între studenți, universitari și locuitorii Clujului.Cu ce sunt mai presus cei de la Universitatea Babeș Bolyai față de ceilalți locuitori.De ce această discriminare?


Al.Florin Țene