PS Claudiu Lucian Pop este noul episcop de Cluj-Gherla. Noul episcop, ales luni, 12 aprilie 2021, la Blaj, va fi întronizat în Sâmbăta Floriilor, în noua catedrală din Cluj Napoca.

Sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, la Blaj, a avut loc luni, 12 aprilie 2021, sesiunea extraordinară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Sinodul s-a întrunit să aleagă noul episcop de Cluj-Gherla. Sinodul Episcopilor îi reunește pe toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România și din afara granițelor țării. În mod obișnuit, episcopii greco-catolici se reunesc în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara și toamna. De această dată, întrunirea a fost una extraordinară pentru a decide cine va conduce destinele Episcopiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla după trecerea în neființă a PSS Florentin Crihălmeanu.

Claudiu Lucian Pop este noul episcop ales pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Noul episcop ales va fi întronizat în Sâmbăta Floriilor, în Noua Catedrală din Cluj Napoca, acolo unde au fost și oficiate funeraliile Preasfințitului Florentin Crihălmeanu.

În ziua de 23 iulie 1995 episcopul Vasile Hossu l-a hirotonit preot al Eparhiei de Oradea Mare. Ulterior a devenit rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. Sinodul episcopilor greco-catolici români întrunit pe 8-10 iunie 2011 l-a ales episcop auxiliar, cu sediul la Blaj. Lucian Pop i-a urmat în funcție episcopului Vasile Bizău, transferat în scaunul vacant al Episcopiei Maramureșului (cu sediul în municipiul Baia Mare). Alegerea a fost confirmată de papa Benedict al XVI-lea în data de 21 noiembrie 2011.

În ziua de 8 decembrie 2011 cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, l-a hirotonit episcop, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma.

NapocaNews