Prin Legea nr. 127/2017 s-a instituit „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” în data de 14 mai. Statul român a adoptat Legea 127/2017 privind instituirea „Zilei Naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai şi a fost promulgată pe 30 mai 2017 de către președintele României. Legea 127/2017 acordă cinstire tuturor pătimitorilor din temnițele comuniste – fără specificații privind orientarea lor politică, acuzațiile aduse la proces sau tipul condamnării. În această zi, autorităţile centrale şi locale din România organizează evenimente comemorative sau culturale dedicate celor care au suferit în gulagul comunist.

Ca urmare, Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat o expoziție de carte, intitulată „Poeţi români din temniţele comuniste” la sala mare a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”, în data de 14 mai a.c. Expozița cuprinde cărți de autor sau despre autorii: Ştefan Augustin Doinaş, Andrei Ciurunga, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Sergiu Mandinescu, Corneliu Coposu, Valeriu Gafencu, Traian Dorz, Valeriu Anania, Teohar Mihadaș. Vasile Voiculescu şi Ion Caraion.

La această expoziție de carte au fost invitați și participă elevi din învățământul preuniversitar clujean, cu respectarea normelor de distanțare socială și igenico-sanitare, între orele 9.00 – 16.00, iar un scriitor/bibliotecar clujean prezinta importanța retrospectivei literare. Circa o sută de elevi și profesori clujeni vizitează expoziția, în intervalul orar sus-menționat, cu respectarea regulilor sanitare, iar trei poeți clujeni au recitat din lirica marilor înaintași.

NapocaNews