Presedintele ceh Milos Zeman si-a cerut scuze marti pentru sprijinul acordat NATO in 1999, la bombardamentele asupra Serbiei. Oficialul a punctat ca a fost o lipsa de curaj, motiv pentru care ar dori sa isi ceara scuze natiunii sarbe.

Gestul a fost facut intr-o intalnire la Praga cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic, adaugand ca acest sprijin a fost o trauma de care vrea sa se elibereze prin prezentarea de scuze publice.

In 1999, pe cand era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a sustinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au inceput la scurt timp dupa ce Republica Ceha a devenit, in martie 1999, membra a Aliantei Nord-Atlantice.

Loviturile aeriene intreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop sa il forteze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, sa renunte la reprimarea violenta a separatistilor albanezi din Kosovo, provincia care si-a proclamat independenta in februarie 2008.

Ca urmare a bombardamentelor din 1999 contra Serbiei, tarile occidentale, in special SUA, se bucura de o popularitate absoluta in Kosovo. O statuie a fostului presedinte american Bill Clinton a fost construita in capitala kosovara Pristina, iar un bulevard ii poarta numele.

NapocaNews