Publicitatea este o activitate tot atât de veche pe cât este și comerțul. Cel mai probabil, primele forme de reclamă din lume au fost sub formă orală, dar, odată cu apariția scrisului, și mai ales cu educarea unei pături mai largi a populației, au apărut și primele mesaje publicitare scrise. 

Se pare că apariția publicității a avut loc în Egiptul Antic, sub forma papirusurilor cu mesaje de vânzare sau a inscripțiilor pe pereți. Această din urmă formă de promovare antică a fost intens folosită în orașele Imperiului Roman de mai târziu, veritabile postere fiind pictate sub forma unor graffiti antice pe zidurile orientate către stradă ale clădirilor. 

Deoarece o lungă perioadă de timp, până în epoca modernă, populația majoritară era lipsită de abilitatea de a citi, majoritatea publicității inscripționate (afișe, picturi pe zid, firme pictate, etc.) conțineau și semne grafice care să indice fără dubii activitatea, bunurile sau serviciile pentru care se făcea reclamă: o nicovală sau o potcoavă pentru fierărie, un foarfece pentru croitor, o cizmă pentru cizmar, o pălărie pentru pălărier, un sac de făină pentru morar sau o pâine pentru brutar, etc.  

În timpurile moderne, se continuă maniera de promovare prin publicitatea outdoor care, contrar așteptărilor în plină eră digitală, are o eficiență încă ridicată pentru atragerea de noi clienți. Desigur, mesajele și imaginile imprimate pe afișe sau panouri publicitare au devenit mult mai sofisticate, mai subtile, iar mesajele text au dobândit o importanță covârșitoare. 

Iată câteva motive pentru care publicitatea outdoor este încă o armă eficientă din arsenalul de marketing al oricărei firme 

  • Diversificarea canalelor de transmisie a mesajului publicitar

O regulă nescrisă a publicității indică faptul că o persoană are nevoie de cel puțin 10 expuneri la o reclamă la un produs sau un serviciu pentru a se decide să acționeze. Astfel, reclamele outdoor, atât în locuri fixe, cât și cele inscripționate pe mijloacele de transport în comun sau pe mașini, oferă companiilor posibilitatea de a-și întări mesajul publicitar transmis prin celelalte canale: digital, print, audio-video etc. Mesajul repetat și completat pe toate aceste căi va atinge o rază de acțiune mai mare. 

  • Public captiv 

Spre deosebire de reclamele de la radio sau televizor, ori chiar cele din mediile online, în cazul publicității outdoor persoanele nu pot schimba pur și simplu canalul sau bloca mesajele cu ajutorul programelor software. 

Ochii trecătorilor nu se vor închide automat la vederea panourilor și afișelor cu mesajele lor, astfel că vei beneficia de un public oarecum captiv, care va fi expus la ceea ce vrei să transmiți în locurile de afișaj. 

  • Expunere constantă în timp

Fie că mergi prin oraș pe jos, cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, ești expus la reclame în fiecare zi. Indiferent de peisajul urban, panourile publicitare și afișele captează atenția publicului. Publicitatea outdoor este o metoda ieftină și eficientă pentru informarea non-stop a publicului asupra faptului că afacerea ta există și un mod simplu de a converti clienți noi. 

Dacă vrei ca mesajul tău să fie văzut zi și noapte, nu există soluție mai bună decât să apelezi la o firmă de producție de panouri de publicitate, cu specialiști cu o experiență bogată în domeniu, așa cum poți găsi la Pentamedia.ro, unde vei beneficia de proiectare, creație, grafică, producție, montaj panouri publicitare și printuri de mari dimensiuni, dar și sprijin în alegerea celui mai potrivit loc pentru amplasarea acestora pentru a capta atenția publicului țintă.

În concluzie, atunci când activitatea unei firme se adresează unui public general, metodele de marketing moderne nu ar trebui să excludă clasicul mijloc de promovare al panourilor sau afișelor outdoor, care au încă un impact destul de important, mai ales dacă mesajul sau imaginile prezentate sunt create în moduri inteligente și surprinzătoare.

NapocaNews, Sursa foto: pixabay.com