Discuţiile despre reforma pensiilor şi o nouă lege care să corespundă promisiunilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă indică finalul anului 2022 pentru anunţarea noii legi şi adoptarea acesteia. Deşi liderii Guvernului s-au întrecut în declaraţii despre reforma pensiilor pe bază de contributivitate, problematica eliminării pensiilor speciale a fost lăsată într-un con de umbră.

În jurul comisiei Coaliţiei care se ocupă de pregătirea proiectelor pentru eliminarea pensiilor speciale a mai multor categorii socio-profesionale (aleşi locali, magistraţi, personal auxiliar al parchetelor şi instanţelor, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, foşti piloţi, funcţionari parlamentari etc.) e un val de secretomanie în ceea ce priveşte stadiul discuţiilor şi deciziile concrete. „Comisia lucrează, asta pot să confirm. Dar nu dăm detalii. Aşa a fost înţelegerea. Când totul e gata, anunţăm public. Chiar dacă ar fi depuse mâine, şansele să treacă sunt minimale (n.r. – în această sesiune parlamentară). Nu ar fi timp”, a declarat, pentru „Adevărul”, deputatul Cristian Seidler (USR-PLUS), unul dintre membrii Coaliţiei responsabili de pregătirea proiectelor pentru eliminarea pensiilor speciale.  

Şi reprezentanta UDMR din comisia Coaliţiei s-a ferit să dea detalii despre activitatea echipei care se ocupă de pensiile speciale. „Deocamdată se lucrează, dar mai avem detalii de clarificat. Nu avem un calendar în momentul de faţă. Nu pot să vă spun când o să depunem proiectele”, a afirmat Csep Eva-Andrea pentru „Adevărul”, vicepreşedintă a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor. 

NapocaNews