Joi, 03.06.2021, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, a găzduit un evenimemt cultural deosebit și anume, lansarea volumului de versuri ,,SOLITUDINI– 100 de poezii”, autor fiind cunoscutul istoric, prozator, poet, IONUȚ ȚENE. Au fost prezenți la manifestare președinții unor societăți culturale, fundații, asociații: Al. Florin Țene- președintele Ligii Scritorilor din România, Dimitrie Poptămaș, Ilarie Opriș, Berța Ioan, Mircea Dorin Istrate, membrii Ligii Scriitorilor Români-filiala Mureș, directoarea editurii ,,Ecou Transilvan”- Nadia Fărcaș și Alice Micu – de la ,,Apostrof”, Nicolae Băciuț -de la ,,Vatra Veche”, poeți și scriitori din Cluj Napoca, Tg.Mureș, Sibiu și Brașov

Manifestarea a fost deschisă de IULIU PRAJA, directorul C.J.C.T.E.A.Mureș, gazda evenimentului, care a salutat adunarea și a prezentat în termeni laudativi, personalitatea autorului și valoarea volumelor de poezie editate până în prezent de poetul clujean .

Moderatoarea manifestării, doamna NADIA FĂRCAȘ, a prezentat câteva date biografice și a făcut o introducere în opera autorului, variată ca exprimare și prin temele abordate, dar foarte bine închegată, bine stilizată, expresivă, purtând ampreta unui talent autentic, a unui spirit tânăr, novator, îndrăzneț, conștient de importanța și valoarea talentului său, subliniind faptul că autorul nu face decât să transcrie, în poezie mai ales, trăirile sale zilnice, pure și adevărate.

Poeta LILIANA MOLDOVAN a făcut o pertinentă analiză a volumului de față, argumentându-și aprecierile cu citate din poeziile publicate în volum, enumerând stările pe care le poate produce citirea acestora, cu maturitatea și finețea exprimării poetice, urmare a harului poetic cu care a fost dăruit autorul.

Poeta și editoarea ALICE MICU, o bună cunoscătoare a activității literare a autorului, a scos în evidență valoarea poetului și a poeziilor sale, cuprinse în acest volum, perenitatea, datorată autenticității poeziilor, ce surprind stări sufletești, întâmplări variate și adevărate, frumos exprimate și nuanțate în cuprinsul versurilor sale.

Poetul VICTOR CONSTANTIN MĂRUȚOIU a subliniat încărcătura emoțională pe care o au versurile autorului, care produc stări autentice, pline de vizualitate, de înfiorare, sunt melodioase, cuprinse într-o exprimare cultă, modernă, bine definită, vădind un spirit viu novator, hotărât, de inovare, de schimbare.

Poetul MIRCEA DORIN ISTRATE l-a caracterizat pe poet și opera sa într-o poezie personalizată și a oferit autorului, din partea L.S.R –filiala Mureș, o Diplomă de Gratitudine.

Cunoscutul editor și poet muresean NICOLAE BĂCIUȚ, a subliniat că poezia lui Ionuț Țene este una distinctă, matură, o poezie a clipei, o poezie „de ocazie”, care exprimă călătoria poetului prin sine însuși, căutând, astfel, o cale de scăpare din constrâgerile zilnice.

Epigramistul clujean GAVRIL MOISA a caracterizat volumul lansat ca fiind unul ce exprimă, un curat și rafinat, adevărat, artistic, ce exprimă, cu sinceritate, sentimentele și trăirile reale ale autorului.

Spre finalul întâlnirii literare, autorul volumului lansat, IONUȚ ȚENE a ținut să sublinieze faptul că multe din poeziile sale sunt poeziile clipei, trăite cu bucurie, cu tristețe, cu visare, cu speranțe, așa cum le-a simțit el atunci, acestea exprimând și dând ,,trăirea adevărată a aceliei unice clipe” și așa va face mereu în toată creația sa.

Menționăm că, pe parcursul acestui eveniment cultural, solista ALINA MIZGAN și chitaristul ERVIN SZABO au întreținut atmosfera de bună-dispoziție surprinzând publicul cu câteva melodii de muzică ușoară bine-cunoscute dar și cântece pe versurile autorului.

LILIANA MOLDOVAN – UZPR