Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a declarat „foarte îngrijorată” de noua lege din Ungaria privind comunitatea LGBTQ. Aceasta a anunțat că executivul comunitar evaluează dacă prevederile încalcă legislația Uniunii Europene.

„Foarte îngrijorată de noua lege din Ungaria. Evaluăm dacă încalcă legislația relevantă a Uniunii Europene. Cred într-o Europă care îmbrățișează diversitatea, nu una care o ascunde copiilor noștri. Nimeni nu trebuie discriminat pe baza orientării sexuale”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, a propus interzicerea diseminării a ceea ce a numit conținut ce promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Parlamentarii formațiunii au depus în acest sens un amendament la o lege care pedepseşte pedofilia. Inițiativa mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.

„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în text.

Serialele precum „Friends” sau filmele ca „Bridget Jones”, „Harry Potter” şi „Billy Eliot”, în care este menţionată homosexualitatea, ar putea fi interzise minorilor, au avertizat ONG-urile. Programe educaţionale, reclamele unor companii sau cărți nu vor mai fi autorizate.

Noua lege combină practic măsurile împotriva pedofiliei cu protejarea minorilor de ”propaganda homosexuală”. Majoritatea partidelor de opoziție au boicotat votul asupra legii. Numeroase organizații civile, inclusiv Amnesty International, au protestat împotriva demersului, iar o petiție împotriva noii legi a fost deja semnată de peste 100.000 de persoane.

NapocaNews