Dimensiunea camerei este unul dintre factorii ce influenteaza cel mai mult design-ul de interior. Cand vine vorba de bucatarii, procesul de amenajare este unul complex, cu atat mai dificil in cazul garsonierelor, unde spatiul disponibil este putin. 

Iata 5 aspecte pe care sa le ai in vedere pentru a te bucura in garsoniera ta de o bucatarie practica:

  1. Nu folosi multe culori

Una dintre regulile cele mai importante in design-ul spatiilor mici este respectarea unei palete restranse de culori. Daca folosesti un numar mare de nuante, rezultatul va fi unul incarcat, inghesuit, iar optic, bucataria ta va parea chiar mai mica decat este de fapt. Sunt recomandate culorile neutre, calde, atat pentru mobilier, cat si pentru pardoseala si pereti. De asemenea, evita gresia cu model complex si opteaza in schimb pentru unul simplu. Alte variante potrivite sunt nuantele pastelate. O alegere excelenta o reprezinta albul. Acesta va oferi senzatia de luminozitate si largime. 

  1. Gandeste-te de doua ori daca iti doresti o bucatarie open space

Din ce in ce mai multi proprietari de garsoniere aleg sa uneasca spatiile si sa aiba o bucatarie deschisa, conectata la restul casei. Consecinta avantajoasa pe care o are aceasta decizie este marirea spatiului functional. Mai mult decat atat, camera pare mai incapatoare si din punct de vedere vizual. 

Pe de alta parte, asta presupune ca mirosul de mancare se va resimti aproape peste tot si iti va fi mai greu sa pastrezi ordinea. Din acest motiv, este neaparat sa achizitionezi o hota. Daca optezi pentru o bucatarie open space, vezi aici idei de hote din care poti alege cea mai potrivita varianta pentru tine, si vei putea gati fara griji.  

  1. Renunta la electrocasnicele mari

Unul dintre dezavantajele unei bucatarii mici este faptul ca va trebui sa renunti la electrocasnicele mari. Achizitioneaza in primul rand doar electrocasnicele esentiale, care iti sunt indispensabile. In acelasi timp, vei fi nevoit sa alegi pentru acestea dimensiunile cele mai mici. Intr-o astfel de bucatarie nu vei avea loc pentru un frigider side by side. Vestea buna este ca exista pe piata multe variante speciale pentru incaperile mai putin spatioase, iar performanta lor nu este afectata. 

  1. Include doar piesele de mobilier absolut necesare

La fel ca in cazul electrocasnicelor, intr-o bucatarie mica va trebui sa incluzi doar mobila indispensabila. In ceea ce priveste spatiile de depozitare si zona de gatit, Homelux.ro iti vine in ajutor cu bucatarii complete, bine compartimentate, care se potrivesc perfect intr-un spatiu mic.

In rest, mobileaza in functie de nevoi si preferinte, atat timp cat nu agolomerezi inutil camera. Ca recomandare, poti muta spatiul de luat masa in alta parte a casei. Daca totusi simti nevoia de o masa, alege una pliabila, la care sa adaugi scaune de acelasi tip. 

  1. Alege cu grija decoratiunile

Pentru ca bucataria ta sa nu fie anosta si lipsita de personalitate, este necesar sa adaugi si unele decoratiuni. Pentru a nu risca sa pierzi din spatiul functional limitat, trebuie sa acorzi si acestora o atentie deosebita. Poti opta pentru decoratiuni de perete. O alta optiune potrivita sunt cele cu magnet. Varianta ideala este ca accesoriile pe care le alegi sa aiba si un scop practic. De exemplu, alege un suport de prosoape de bucatarie care sa fie in acelasi timp si un obiect decorativ. De asemenea, te poti ajuta de un covor viu colorat pentru a adauga viata spatiului.

Principala greutate in amenajarea bucatariei intr-o garsoniera o reprezinta faptul ca trebuie sa folosesti spatiul la potentialul sau maxim. Pentru asta, toate elementele alese trebuie sa se imbine intr-un tot unitar, care sa functioneze optim. Acest lucru se obtine respectand sfaturile de mai sus. 

NapocaNews,Sursa foto: Unsplash.com