Autorităţile cubaneze au negat marţi orice „explozie socială” în Cuba după manifestaţii fără precedent împotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces şi aproximativ 100 de arestări, comentează AFP.

„La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său”, a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă.

Acestea au fost „tulburări la o scară foarte limitată”, a adăugat el, subliniind că „ţara este în condiţii complet normale”.

La fel ca preşedintele Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul că, prin politica sa de sancţiuni şi o campanie pe internet, se află la originea unor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula socialistă în aproximativ 40 de localităţi, populaţia strigând „Ne este foame”, „Libertate” şi „Jos dictatura”.

Marţi, circa 130 de persoane erau închise sau raportate ca dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro.

Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării, precum şi Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de şase luni.

„Arestarea unei jurnaliste de la media spaniolă ABC mi se pare nepotrivită”, a reacţionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei să respecte dreptul cubanezilor de a „manifesta liber”.

În contextul în care nu au fost date publicităţii date referitoare la arestări, familiile au încercat marţi să obţină informaţii de la secţiile de poliţie din capitală despre rudele lor arestate, a constatat AFP.

Ministerul de Interne a anunţat că un manifestant a murit luni în popularul cartier Guinera, la periferia Havanei, în timp ce participa la „tulburări”. Mai multe persoane au fost rănite.

NapocaNews