Familia av. Iulian Urban a obținut vineri în instanță anularea deciziei de carantinare abuzivă la care a fost supusă miercuri, la întoarcerea din Grecia. Reprezentați legal de av. Emilian Horciu, cei 4 români au dat în judecată DSP Giurgiu pentru a contesta carantinarea lor abuzivă la întoarcerea în țară, ei fiind perfect sănătoși și deținători de teste cu rezultat negativ la noul coronavirus.

Decizia instanței a fost pronunțată vineri: „Admite contestația formulată de petenții Urban Iulian, Urban A., Urban M. și Urban A. în contradictoriu cu intimata Direcția de Sănătate Publică Giurgiu. Anulează decizia de confirmare a carantinării (…). Obligă intimata la plata către petentul Urban Iulian a sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Executorie. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la comunicare”, se arată în decizia Judecătorie Buftea, postată vineri pe portalul instanțelor de judecată din România.

Reprezentanții DSP Giurgiu i-au acostat pe cei 4 miercuri, în vama Giurgiu, pe când aceștia se întorceau din concediul petrecut în Grecia și, în baza unei decizii a CNSU anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, le-au întocmit decizii de carantinare timp de 14 zile, tratându-i implicit ca pe niște bolnavi prezumtivi și sugerându-le să-și demonstreze starea de sănătate apelând la testarea PCR pusă la dispoziție contra cost chiar în apropierea vămii de o clinică privată. Refuzând acest șantaj care avea de a face mai degrabă cu finanțele decât cu epidemiologia, membrii familiei Urban au fost puși cu pixul pe hârtie în carantină timp de două săptămâni. Acest abuz nu doar că le încalcă drepturile fundamentale, dar vădește o complicitate a Poliției de Frontieră, Direcției de Sănătate Publică și firmei private OK Medical întru realizarea de foloase necuvenite pe spinarea românilor care trec prin vamă. Se înțelege că această practică este generalizată la punctul de trecere a frontierei din Giurgiu, iar nu o întâmplare izolată, după cum reiese din contestarea în instanță a măsurilor abuzive, informează ActiveNews.

NapocaNews