În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, luni, 12 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Pantocrator din Beclean, cu prilejul hramului, fiind singurul așezământ monahal din România care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Paisie.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, titrează Radio Renașterea.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Pantocrator, protosinghelul Luca Gheberta, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul Ioan Vesa (Parohia Sartăș, județul Alba), tatăl Episcopului-vicar Benedict Bistrițeanul, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața și învățătura Sfântului Paisie Aghioritul, afirmând că este „sfânt al vremurilor noastre și observator obiectiv al relelor ce ne înconjoară”. De asemenea, a evocat câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie, în anul 1991, la Muntele Athos.

„Foarte multă lume s-a folosit din întâlnirea cu Sfântul Paisie, din cuvântul său de învățătură, pentru că a fost sfânt al vremurilor noastre și observator obiectiv al relelor ce ne înconjoară. Referitor la vremurile în care trăim, a ținut multe meditații și un lucru pe care l-a subliniat este acesta: în vremurile noastre păcatul a devenit un fel de a fi; și zicea el că nouă, tuturor, ne lipsește simțul jertfelniciei. (…) Sfântul Paisie, ocrotitorul mănăstirii, ne învață că prin jertfă și nevoință se pot rezolva toate lucrurile. Pentru rugăciunile lui și ale tuturor sfinților, Bunul Dumnezeu să ne ajute și nouă să depășim toate necazurile și greutățile, iar la capătul drumului să ajungem acolo unde a ajuns el, lângă Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

La finalul slujbei, părintele stareț Luca Gheberta a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. Totodată, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

NapocaNews