Distribuie articolul

În predica de la Mănăstirea Nicula, Mitropolitul Clujului a vorbit duminică despre educația religioasă pe care Biserica, alături de școală și de părinți trebuie să o insufle tinerilor. „Tânărul care nu este educat, nu învață religie și nu acumulează alte învățături de cultură generală, este în mare pierdere”, a spus Înaltpreasfintitul Andrei pelerinilor veniți la hramul așezământului monahal.

Astfel, a tras un semnal de alarmă despre necesitatea păstrării orei de religie în școală, arătând că „după căderea sistemului comunist, cu mari eforturi religia a reintrat în școală. Cât de mare este efectul ei, știe numai Dumnezeu, dar ca și în alte țări civilizate, ora de religie face parte din trunchiul comun de materii. Și e un mare câștig.”

Ierarhul a dat ca exemplu anii tinereții sale, când „deși era perioada comunistă, în Postul Maicii Domnului, toată lumea era preocupată de cele spirituale; în mod special tinerii care erau în vacanță și participau seară de seară la Paraclisul Maicii Domnului. Toată localitatea era în alertă duhovnicească”, a arătat IPS Andrei.

„Deși nu se făcea atunci religie în școală, totuși părinții aveau un bagaj religios din perioada interbelică și transmiteau credința la noile generații. Așa că, e important ca de la părinți, copiii să deprindă preocupările duhovnicești”, a adăugat ierarhul.

„Cei care neglijează acest aspect nu-și fac datoria de părinți”, a atras atenția Mitropolitul Andrei, care a adăugat că un model în acest demers pentru toate mamele creștine trebuie să fie Maica Domnului.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat cât de important este ca în Postul Adormirii Maicii Domnului părinții să-i ducă pe copii la biserică, să se spovedescă și să se împărtășească și să meargă împreună în pelerinaje la mănăstiri. „Cred că deși vremurile sunt altele astăzi pentru copii și tineri, aceste preocupări sunt pozitive. Ca să-i ajutăm, trebuie ca părinții, profesorii de la școală și preoții să ne dăm mâna, iar viitorul va fi bun, pentru a avea tineri de nădejde pentru Biserică și țară”, a concluzionat ierarhul.

În încheierea cuvântului său, Mitropolitul Clujului a rugat-o pe Maica Domnului să–i ajute pe prezenți să fie buni misionari în societate, titrează Radio Renașterea.

„Ne rugăm la Dumnezeu și la Maica Domnului să vă ajute să fiți misionari buni într-o lume care se secularizează. Să ne rugăm Maicii Domnului, gândindu-ne la tinerii noștri:

„Dă-le-n suflet bunătate

Să aibă cununii curate

Biserica să o iubească

De mamă să te primească.”

Aceasta este rugăciunea noastră către Maica Domnului pentru copiii și tinerii noștri, pentru cei ce vor reprezenta România de mâine. Vă îmbrățișăm cu dragoste pe toți și o rugăm pe Maica Domnului sa intervină la Domnul Hristos ca urmașii noștri să fie creștini buni”.

17 mii de pelerini din toată țara au asistat duminică dimineața, 15 august 2021, la Mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie, săvârșită cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Slujba a fost oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, în sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, starețul mănăstirii, arhim. Nicolae Moldovan, protopopul de Gherla, pr. Paul Isip, protopopul de Turda, pr. Alexandru Rus și alți preoți invitați.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Prof. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a conferit distincția „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, interpretei de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean.

NapocaNews