Distribuie articolul

LA SÂNGEREI A FOST DEZVELIT SI SFINȚIT BUSTUL SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR – VALERIU GAFENCU.


Asociația MONUMENTUM împreună cu Primăria Sângerei și Consiliul raional Sângerei, au edificat un bust în amintirea lui Valeriu Gafencu, operă instalată pe Aleea Personalităților Plaiului Sângerenean.


Monumentul a fost sfințit de episcopul Antonie de Bălți, din cadrul Patriarhiei Române și de preotul Mirca Bejenaru, care în 2009 a donat orașului o troiță în memoria familiei Gafencu. La acest eveniment au fost prezenți deputații Florin Pușcașu, Boris Volosatîi, autoritățile locale, Serghei Popa – primarul comunei Verejeni, tineri și intelectualii din localitate.


Amintim că Valeriu Gafencu s-a născut la 24.01.1921 în orașul Sângerei și a murit în temnița de la Târgu Ocna în 1952, iar tatăl său Vasile – votase unirea la 1918, fapt pentru care fusese deportat în Siberia în 1940, de unde nu s-a mai întors.

Valeriu Gafencu a fost numit SFANTUL INCHISORILOR de Nicolae Steinhardt. În închisoare și-a prevestit ziua morții. „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul”

NapocaNews