Ștefana Canalis, cercetător la USAMV Cluj, a câștigat vineri Marele Premiu Științific „INOVALIMENT 2021”, cu lucrarea „Strategie inovativă de îmbunătățire a calității senzoriale a produselor alimentare, prin utilizarea de ambalaje active”.
Ambalajele active propuse de cercetătorul clujean pot crește durata de valabilitate a alimentelor și mențin sau îmbunătățesc calitatea acestora.
„Proiectul își propune să fie un premergător în obținerea de biofilme și acoperiri active sustenabile ca metodă inovatoare de conservare și îmbunătățire a calității senzoriale a produselor alimentare, fără conservanți sintetici. Ambalajele active interacționează în mod direct cu produsul alimentar ambalat, pot crește durata de valabilitate a alimentelor și mențin sau îmbunătățesc calitatea și siguranța alimentelor. Acestea sunt obținute dintr-o matrice biopolimerică (de regulă polizaharide, proteine, lipide) încorporată cu substanțe active, precum uleiurile esențiale și/sau alte extracte sau compuși naturali, utilizând procese uscate (e.g. extrudare) sau umede (e.g. turnare) de productie.
Aspectul inovativ al prezentului proiect vizează îmbunătățirea calității senzoriale a produselor alimentare ambalate cu biofilme și acoperiri active, luând ca reper rezultatele obținute în urma analizei senzoriale cu degustători. Materialele (compuși activi și biopolimeri) utilizate, metoda de obținere a ambalajelor active, precum și modalitatea de încorporare a compușilor activi în matricea biopolimerică sunt discutate în vederea acceptării de către consumatori și dezvoltării sustenabile a ambalajelor active”, a declarat Ștefana Canalis, câștigătoarea Marelui Premiu Științific INOVALIMENT 2021.
NapocaNews