În ziua când Boc s-a întâlnit cu Simion la Primăria clujeană. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan îi cere președintelui francez Emmanuel Macron, într-o intervenție în plenul Parlamentului European, ajutorul pentru aderarea României la spațiul Schengen. Liberalul spune că blocarea României dă apă la moară curentelor populiste, extremiste, antisemite, antieuropene și antioccidentale din România, cu referire la partidul AUR.

„Excelența Voastră, domnule președinte al Franței,

Încep prin a spune răspicat că România datorează enorm Franței, încă din veacul 19. De la istoricii Edgar Quinet și Julles Michelet, prieteni și susținători ai României, până la Napoleon al III-lea, fără de care nu am fi avut o dinastie.

Fără Franța, modernitatea și modernizarea României ar fi durat mai mult. Vă suntem recunoscători.

Generalul Henri Berthelot, i-a numit pe români „familie” și a contribuit la reorganizarea Armatei Române, iar asta ne-a ajutat să ne salvăm nu doar teritoriul, ci si identitatea națională.

În ultimele 2 decenii, Franța a fost avocatul permanent al aderării României la UE. Vă mulțumim pentru sprijin!

Domnule președinte, interveniți încă o dată în istoria noastră! Îndatorați-ne încă o dată!

Continuați tradiția prieteniei țărilor noastre și deveniți avocatul românilor pentru aderarea la Spațiul Schengen!

România îndeplinește din 2011 toate condițiile tehnice de aderare, dar este blocată pe criterii politice de neînțeles, este ținută, practic, la ușa Schengen.

Din păcate, această situație nedreaptă față de români accentuează virulența manifestărilor extremiste în tara mea. Până anul trecut, România era excepția pozitivă, fără formațiuni parlamentare ostile UE. Astăzi, lucrurile se schimbă, din păcate. Situații vădit nedrepte, precum aceasta , alimentează din plin retorica antioccidentală.

România devine un poligon de încercare pentru populism extremist antieuropean, pentru antisemitism.

Noi, românii, vă cerem sprijinul și contăm pe el! Fiți fratele nostru mai mare, așa cum a fost în istorie, țara dvs pentru noi, într-o Europă a valorilor și a solidarității!

Schengen este prioritatea zero pentru România Europeană. Nu abandonați România în afara zonei Schengen.

Vive la France! Vive la Roumanie! Vive L’Europe!”, a declarat Rareș Bogdan.

NapocaNews