Distribuie articolul

Luni, 21 februarie 2022 la Biserica ortodoxă „Sfântul Ilie” din Cluj-Napoca s-a oficiat de un sobor de preoți, ca în fiecare an, un parastas pentru Valeriu Gafencu – ”Sfântul Închisorilor”, de la a cărei trecere la cele veșnice s-au împlinit 70 de ani. Valeriu Gafencu a trecut la Domnul pe 18 februarie 1952, în închisoarea sanatoriu Tg. Ocna.

După parastas a fost evocată figura luminoasă a mucenicului, care a trecut prin închisorile Aiud, Pitești și Târgu Ocna, asemeni unui înger al gulagului comunist, schimbând destine și marcând deopotrivă deținuți și torționari. La ceremonie au paticipat zeci de tineri care au fost impresionați de sacrificiul lui Valeriu Gafencu împotriva comunismului.

Scriitorul Ionuț Țene a susținut un succinct cuvânt despre viața și martiriul Sfântului Închisorilor, care la o vârstă tânără a înțeles sacrificul pe care trebuie să-l facă întru Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Valeriu Gafencu a luptat cu păcatul pentru a ne prezenta în curăție la Judecata de Apoi. Spiritul de metanoia l-a caracterizat pe Valeriu Gafencu supranumit ”Sfântul Închisorilor” de către Nicolae Steinhardt. Spiritul de jertfă creștină pentru izbăvirea oamenilor a fost crezul lui Valeriu Gafencu, care este considerat azi sfânt popular de către popor și va fi canonizat oficial de către biserică într-un viitor apropiat. ”Cred că acesta este rostul vieţii omului: să iubească toată zidirea lui Dumnezeu şi să facă bine.” Pe Valeriu Gafencu nu l-a mai interesat trecutul lumesc, ci doar întoarcerea la Hristos ca și cale spre mântuirea umanității. Prin iubire credea că ne putem mântui. I-a iubit pe vrăjmașii torționari și gardieni schimbând, astfel, destine.

Trupul său curățit prin suferință și rugăciune isihastă se odihnește în groapa comună din spitalul penitenciar Târgu Ocna. Valeriu Gafencu și-a prevăzut moartea și a cerut o cămașă alba, o lumânare și o cruce în ziua trecerii la cele veșnice înconjurat de prietenii din celulă, în frunte cu Ion Ianolide.

Exemplu de curăție și jertfă pentru Hristos și Neam, Valeriu Gafencu poate fi un exemplu pentru generația tânără de astăzi, aflată în mare parte într-o derivă spirituală și morală, atrasă de mrejele înșelătoare ale globalismului comunizant.

Cei prezenți au rămas în memorie cu spusele mucenicului: „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care îmi robeşte sufletul”.

NapocaNews