Distribuie articolul

Centrul pentru Combaterea Discriminării, înființat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în urmă ac un an, a publicat, pe 14 iulie, o listă cu personalități din străinătate (politicieni, cadre universitare, jurnaliști, activiști) care „promovează propaganda rusă”, scrie Unherd.

Pe listă sunt nume uriașe din lumea academică a Occidentului, între care venerabilul profesor John J. Mearsheimer sau analistul politic Edward Luttwak (născut la Arad).

Tot acolo au fost incluși jurnalistul american Glenn Greenwald, cercetătorul Doug Bandow (Cato Institute) sau senatorul republican Rand Paul și fostul congressman democrat Tulsi Gabbard, titrează R3media..

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Politicieni de top, precum fostul premier slovac Robert Fico, fostul ambasador indian P.S. Raghavan, foștii candidați la președinția Franței Eric Zemmour și Marine Le Pen, fostul președinte brazilian Lula da Silva, precum și alți analiști militari americani sunt și pe „lista neagră” a Kievului.

Oficialii de la Kiev nu au explicat criteriile folosite pentru a-i eticheta pe acești oameni, limitându-se să treacă lângă numele lor niște propoziții sau idei spuse despre războiul din Ucraina, care nu convin Kiev-ului.

Spre exemplu, John J. Mearsheimer este acuzat că a spus „NATO a fost în Ucraina încă din 2014” și „NATO l-a provocat pe Putin”. Mearsheimer (foto) a devenit faimos pentru predicția sa de-acum șase ani, în care a acuzat Occidentul pentru eventualul război din Ucraina. Filmul cu prelegerea sa pe acest subiect a ajuns la 27 de milioane de vizualizări după începerea războiului din februarie (mai jos).

În replică, Mearsheimer a spus că asistă la o tentativă de defăimare. „Când eram mic, mama m-a învățat că atunci când ceilalți nu te pot învinge cu fapte și argumente, te defăimează. Asta se petrece aici”, a spus el pentru Unherd.

Situația lui Edward Luttwak este și mai tragică. Analistul spune că a făcut personal lobby pe lângă mai mulți miniștri ai apărării din Occident, pentru a trimite mai multe arme în sprijinul Ucrainei.

„Nu sunt chiar cel mai fidel agent al lui Putin. Ceea ce s-a întâmplat e că eu am spus că e o fantezie să crezi că Rusia poate fi învinsă definitiv și dacă s-ar întâmpla asta, atunci ar cădea Putin. Problema e că atunci escaladarea nucleară devine fezabilă. La Kiev s-a interpretat asta ca o poziție pro-rusă”.

NapocaNews