Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult, titrează Basilica.
S-a născut în 14 aprilie 1861 într-o familie de preot și a devenit și el preot la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călăraşi-sat, în Republica Moldova de azi. A crescut doi copii adoptivi, pe Vsevolod şi pe Margareta.
A fost un neobosit promotor al culturii și identității românești. Între 1903 și 1925 a fost preşedintele Congresului Eparhial, iar în 1917 a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării. În această calitate, în 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu țara-mamă, România.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/08/clerul-basarabiei-in-frunte-cu-m.gurie-grosuanii-30.jpg.webp)
Ulterior a fost desemnat membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare.
După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei s-a refugiat peste Prut.
A fost foarte rapid arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de Uniunea Sovietică. Întrebat de anchetator, Părintele Alexandru Baltagă a spus: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o evita, am votat unirea”.
La o altă întrebare specifică a anchetatorului, părintele a răspuns: „Preoţimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică şi alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a fost îndreptată pentru consolidarea poziţiei României în Basarabia, fapt care-l recunosc”.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/08/Pr-Alexandru-Baltaga-Martir-al-Unirii-Basarabiei.jpg.webp)
A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat curând, în data de 7 august 1941.
La arestarea lui au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile de stat și bisericești de-a lungul timpului.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/08/alexandru-baltaga-2.jpg.webp)
Sinodul Mitropoliei Basarabiei a anunțat de curând că Preotul Mărturisitor Alexandru Baltagă va fi canonizat în 2025.
NapocaNews
Sursa foto: Fototeca Ortodoxiei Românești (Pr. Al. Baltagă cu mitră de stavrofor)
Sursa informațiilor: Mihai Tașcă, dr. în drept, în cotidianul Timpul