Distribuie articolul

Centenarul Protopopiatului Huedin a fost aniversat sâmbătă, 10 septembrie 2022, la sediul instituției, în prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a oficialităților locale și a numeroși credincioși din cuprinsul protoieriei, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență. Evenimentul aniversar a avut și un profund caracter comemorativ, având loc chiar în ziua când s-au împlinit 82 de ani de la moartea martirică a primului protopop de Huedin, Aurel Munteanu, ucis pe 10 septembrie 1940, când trupele horthyste au ocupat Ardealul.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, soborul clericilor și credincioșii prezenți l-au întâmpinat și primit pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a sfințit placa omagială dedicată Centenarului Protopopiatului Huedin, amplasată pe clădirea instituției, titrează Radio Renașterea.

Apoi, cei doi ierarhi au oficiat slujba parastasului pentru Episcopul Nicolae Ivan și pentru protopopii de Huedin, adormiți întru Domnul: Aurel Munteanu, Petru Pop, Nicolae Petru și Dorel Pușcaș.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei implicați în organizarea manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea protoieriei.

Despre istoricul Protopopiatului Huedin a vorbit dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice susținut de Grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea.

NapocaNews