Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, realizat de arhitectul Virgil Salvanu și inaugurat la 1 decembrie 1997, unul dintre punctele vizibile de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, va fi înlăturat. Motivul? Monumentul nu își mai are loc în proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia.

Sfințită în urmă cu 25 de ani

Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor.

Ce prevede prioiectul de reabilitare a Cetățuii

Proiectul de amenajare prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum și realizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului.

În incinta fortificației se propune amenajarea unei zone centrale pietonale cu suprafața de călcare din agregate stabilizate legate.

Valoarea totală estimată a investiției este de 180.144.275,82 lei + TVA, suma finală fiind de 206.472.421,66 lei.

Calendarul lucrărilor

Într-un răspuns la o solicitare a Cluj24, Primăria Cluj-Napoca și reprezentanții asocierii care a câștigat prouiectul de reabilitare a Cetățuii -METAPOLIS ARCHITECTS, ATELIER MASS SI ANA-MARIA HORHAT, au oferit detalii privind calendarul estimativ al lucrărilor care este următorul:

”În prezent așteptăm derularea procedurilor de expropriere. Urmează finalizarea Planului Urbanistic Zonal, ce va fi predat în termen de 30 de zile de primirea ordinului de începere de la Municipiu. După aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza Documentația pentru Autorizarea executării lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 zile. După eliberarea autorizației de construire se va finaliza Documentația Tehnică de Execuție în termen de maxim 120 zile.

Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu zisă. Termenul estimate pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere de la municipiu”, se arată în informare.

Astfel, ”proiectul prevede înlăturarea ansamblu reprezentat din scările, soclul si construcția propriu-zisă a crucii, pentru restaurarea și punerea în valoare a bastionului Sud-Estic a Fortificației Vauban, actualmente ilizibil datorită acestei construcții”, informează sursa: Cluj24.ro

Crucea de pe Cetățuie a continuat o tradiție interbelică, când la dorința istoricilor clujeni români s-a amplasat o cruce pe Cetățuie, care a fost aruncată în aer de hortysti în toamna lui 1940, după Dictatul de la Viena.

NapocaNews