NATO denunţă joi, într-o ”Declaraţie” a celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, acte de sabotaj ”deliberate, nechibzuite şi iresponsabile” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, ”Pagubele la Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în ape internţaionale, la Marea Baltică, sunt de mare îngrijorare”, se arată în această declaraţie. ”Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, denunţă NATO.

”Aceste scurgeri cauzează riscuri transportului maritim şi pagube substanţiale mediului”, se arată în ”Declaraţie”. ”Susţinem investigaţii în curs în vederea stabilirii originii pagubelor”, anunţă Alianţa. ”Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pegătim, să descurajăm şi să ne apărăm de folosirea coercitivă a energiei şi de alte tactici hibride ale unor actori statali şi nestatali”, subliniază NATO.

”Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor va primi un răspuns unit şi hotărât”, avertiează Alianţa în această ”Declaraţie”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Administraţia de la Kremlin nu deţine informaţii dacă gazoductul Nord Stream va fi repornit vreodată, după avariile care au avut loc.

Aceasta este o chestiune tehnică, nu putem răspunde noi la această întrebare, le-a răspuns el reporterilor. Potrivit lui Peskov, incidentul de la Nord Stream este o situație periculoasă, care necesită o investigație urgentă. El a subliniat că mai multe țări ar trebui să fie implicate în investigarea celor întâmplate, dar aceasta se va desfășura în condițiile unei lipse acute de comunicare, din cauza refuzului unor state de a coopera cu Rusia. Dmitri Peskov a mai declarat că Rusia va insista ca experţii ruşi să fie admişi la investigarea incidentelor legate de Nord Stream 1 și Nord Stream 2, scrie Rador.

De asemenea, presa a anunţat că FSB al Rusiei consideră incidentele produse la gazoducte drept un act de terorism internațional.

NapocaNews