În prezența unor turdeni, care lăcrimau de durere, statuia lui Avram Iancu este înlăturată cu macaraua din centrul municipiului Turda.

Politica de înlăturare a monumentelor românești din centrele orașelor ardelene continuă spre ignoranța și indiferența Guvernului de la București, care nu este preocupat de soarta culturii române din Transilvania.

Primarul din Turda ține cu orice preț să păstreze orașul ca centrul trădării. Fără nicio aprobare de la CL, primarul scoate statuia lui Avram Iancu din centrul istoric, călcând în picioare românii și eroii lor. Duhul lui Iancu va avea grijă de fiecare trădător”, transmite Daniela Ciută de la Buletin de Carei, pe o rețea de socializare.

Autoritățile locale au decis relocarea statuii din inima orașului. Opozanții mutării au organizat în luna iulie un protest și au atacat în instanță hotărârea Consiliului Local.

Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu (SAI) a contribuit la ridicarea statuii în 1998. Este opera sculptorului Ilarion Voinea, care se opune relocării mutării statuii înalte de 3,5 m.

NapocaNews