Presa locală a vehiculat că va fi demolată crucea de pe Cetățuie în cadrul proiectului de modernizare a dealului Cetățuia. Exista o declarație în acest sens a unui arhitect. Viceprimarul Clujului Dan Tarcea neagă informația, deși în proiect se vorbește de o propunere privind o amenajare în care nu apare monumentul. 

“Voi milita să nu fie dată jos crucea, urmează să vină proiectul la avizat. Pe Cetățuie este un proiect de mari dimensiuni, sunt 54.000 de metri pătrați pe versantul sudic, 70.000 de metri pătrați pe platoul nordic și 15.000 de metri pătrați în incinta fortificată. Așteptăm să vedem propunerile, eu sunt pentru păstrarea crucii”, a subliniat Tarcea, la un post de radio local. 

Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 2000-2002 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 tone.

Crucea, numită și Monumentul Eroii Neamului, este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetățuie a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către I.P.S. Bartolomeu Anania și I.P.S. George Guțiu.

NapocaNews