Distribuie articolul

O școală primară creștină din Norvegia a fost pusă sub observație după ce directorul acesteia și-a exprimat opiniile cu privire la homosexualitate și avort. Guvernul și alte câteva organizații reacționează vehement împotriva școlii. Unii cer supraveghere din partea statului.

Școala creștină Innherred din satul norvegian Mosvik a intrat în atenția presei pentru opiniile sale conservatoare privind homosexualitatea, persoanele transsexuale și avortul. „Conform Bibliei, homosexualitatea este un păcat și noi îi învățăm pe elevi acest lucru”, a declarat directorul interimar Bjørn Valde pentru ziarul regional Trønder-Avisa. „Dar nu-i învățăm pe elevi ura”. Directorul, în vârstă de 73 de ani, lucrează la școală din 2015. În prezent, 15 elevi frecventează școala.

Valde crede că societatea este pe direcție „fără opreliști”. El afirmă acest lucru într-un interviu acordat cotidianului norvegian Dagbladet. În interviu, directorul este critic la adresa unor subiecte precum avortul, eutanasia și politicile LGBT. El afirmă că societatea norvegiană a abandonat Biblia. „Atunci când am adoptat o constituție în fundația societății era religia evanghelică luterană. Când abandonezi credința renunți și la fundația pe care a fost construită democrația.”

Prin urmare, la școala lui Valde, elevii învață că o familie este formată din tată, mamă și copil – nu din cupluri cu doi părinți de același sex. Potrivit directorului, școala nu este specială. Cu toate acestea, „avem creștinismul ca bază a programei noastre școlare, lucru pe care școala publică nu îl are”, spune Valde. Directorul critică școlile publice și crede că acestea vorbesc despre ceva despre care nu știu nimic. „Trebuie să cinstești tatăl și mama și sănu distrugi conceptul de căsătorie, dar ei redefinesc căsătoria. Conform Bibliei, căsătoria este între un bărbat și o femeie.”

Tonje Brenna, ministrul norvegian al Educației, critică declarațiile directorului Valde. „Valorile pe care el le susține aparțin trecutului”, scrie ea într-un e-mail pentru cotidianul Dagbladet. Ministrul mai afirmă că are „așteptări clare” de la școlile private. Școlile private autorizate sunt obligate să urmeze programa școlară care se aplică școlii și care a fost aprobată de Ministerul Educației, scrie ea.

Declarațiile lui Valde au provocat și o reacție puternică din partea Asociației norvegiene pentru diversitate de gen și sexualitate (FRI). Liderul acesteia Inge Alexander Gjestvang spune că „declarațiile de acest tip îți ridică părul în cap” și sunt „foarte problematice”. El face referire la secțiunea 9 A-2 din Legea educației, care prevede că „toți elevii au dreptul la un mediu școlar sigur și bun, care să promoveze sănătatea, bunăstarea și învățarea.”

Declarațiile au stârnit reacții și din partea Asociației Umană Ethică, una dintre cele mai mari asociații din lume, cu peste 100.000 de membri. Aceștia se tem că elevii sunt doar pe jumătate informați despre homosexualitate. Acest lucru îl relatează cotidianul creștin norvegian Vårt Land. Miercuri, aceștia au transmis îngrijorarea lor Ministerului norvegian al educației și i-au cerut ministrului să ia în considerare supravegherea școlii libere din Trøndelag.

Ziarul regional Trønder-Avisa a discutat cu Idar Kjølsvik despre școală. Kjølsvik este teolog și profesor la Universitatea Nord. El crede că școala poate fi numită „ultraconservatoare”. Creștinii conservatori „obișnuiți” nu sunt așa, spune el, scrie CNE.news.

Kjølsvik crede că școala se bazează pe ideea de a-i ține pe elevi departe de lumea mondenă. „Isus a spus ceva ce cred că creștinii ultraconservatori au înțeles greșit, despre faptul că trebuie să se țină departe de cele lumești – întâlnirea cu această lume. Acest lucru înseamnă că sunt create culturi și școli separate, în care te asiguri că tinerii cresc împreună cu oameni care gândesc la fel ca tine”, a declarat Kjølsvik pentru ziar.

Școala este membră a Asociației Școlilor Creștine Libere (KFF) și a fost aprobată pentru un curriculum alternativ împreună cu alte cinci școli. Într-o opinie exprimată, Jorunn Hallaråker Heggelund, secretar general al KFF, contrazice declarațiile lui Kjølsvik. „O școală liberă nu este o congregație. Toți copiii și tinerii ar trebui să se simtă în siguranță și bine în școlile noastre, unde au ocazia să întâlnească oameni cu care sunt de acord și cu care nu sunt de acord. Știu că liderii școlilor noastre sunt nerăbdători să ia măsuri în acest sens.”

NapocaNews