Comisia Europeană a recomandat înghețarea fondurilor europene destinate Ungariei. Dacă va fi susținută prin vot de majoritatea țărilor membre, guvernul de la Budapesta nu va primi bani până când reformele asumate de Viktor Orban pentru combaterea corupției interne nu vor fi aplicate. Votul final se va da înainte de Crăciun, pe 19 decembrie, dată până la care statele Uniunii Europene sunt solicitate să-și formeze un punct de vedere pe acest subiect. Comisia Europeană a acționat, în acest sens, la presiunea Parlamentului European care a cerut o atitudine mai fermă față de derapajele lui Viktor Orban de la regulile democratice.

Comisia Europeană a recomandat miercuri, 30 noiembrie, îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a altor 5,8 miliarde din planul de relansare. Banii vor fi deblocați abia după ce guvernul condus de Viktor Orban va aplica în mod corect reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei, asumate în fața oficialilor de la Bruxelles, informează France Presse.

Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.


Comisia Europeană va propune statelor membre suspendarea a 7,5 miliarde de euro, fonduri de coeziune, destinate Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027. Măsura este propusă la presiunea Parlamentului European, iar statele membre trebuie să se pronunțe cu privire la oportunitatea acesteia până pe 19 decembrie.

Viktor Orban a eșuat în reformele angajate, la cererea Comisiei Europene, pentru eradicarea corupției din Ungaria. Oficialii de la Bruxelles consideră că demersurile guvernului Orban nu au fost suficiente pentru a debloca fondurile.

Presiunea a venit din partea Parlamentului European, mult mai exigent cu respectarea statului de drept. Cu un an şi jumătate înainte de alegeri, mulţi europarlamentari susțin apărarea statului de drept în faţa exceselor antidemocratice din UE. Iar Viktor Orban este considerat un campion al încălcărilor democrației.

NapocaNews