Distribuie articolul

În ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, marți, 8 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul clujean Mărăști, cu prilejul hramului bisericii parohiale, titrează Radio Renașterea.

De la ora 10:00, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, preotul paroh Liviu Cozma, preotul slujitor Ștefan-Rareș Prunean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură prin care a arătat că îngerii lui Dumnezeu ne ajută în lupta cu răul.

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Alexandru Mircea Moldovan. Acesta va fi hirotonit preot de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, pe seama Parohiei Ibiza din Spania.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Parohiei Cornești, Protopopiatul Huedin, dirijat de Daniela Maja și coordonat de preotul Dănuț Gheorghe Pintea.

La finalul slujbei, preotul paroh Liviu Cozma a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit un toiag arhieresc. De asemenea, o scurtă alocuțiune a rostit și actorul Dorel Vișan.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități civile și militare, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 2000, atunci fiind numit paroh părintele Liviu Cozma. Un an mai târziu, pe un teren din apropierea complexului Expo Transilvania, s-a construit o bisericuță de lemn, unde s-a slujit provizoriu. În anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică, din zid. 

NapocaNews