Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat joi Sinaxa monahală a Arhiepiscopiei Bucureștilor.Întâlnirea la care au participat stareții, starețele, egumenii și egumenele din Arhiepiscopia Bucureştilor s-a desfăşurat în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei.
Tema întrunirii a fost inspirată din tematica Anului omagial şi comemorativ 2022 în Patriarhia Română.
Patriarhul României a deschis lucrările printr-un cuvânt în care a vorbit despre rugăciune, isihasm şi remediul împotriva secularizării.
Potrivit Preafericirii Sale, curentul isihast a cunoscut de-a lungul veacurilor „o perioadă de mare intensitate, dar uneori intensitatea a scăzut în timpul de secularizare, de slăbire a credinţei”.
„Secolele 14 şi 18 au fost secole de secularizare, de gândire din ce în ce mai lumească şi mai depărtată de duhul Evangheliei”.
„Mănăstirile care au păzit flacăra credinței Sfinților Părinți au încercat și au reușit să dea nu numai un răspuns existențial, ci și unul teologic, de explicare a adevărului privind puterea rugăciunii. De asemenea, au contribuit la înduhovnicirea vieții din multe alte mănăstiri și au contribuit la traducerea operelor Sfinților Părinți și la înnoirea teologică în viața Bisericii”.
„Remediul împotriva secularizării a fost tocmai rugăciune mai multă, întoarcere la Sfinţii Părinţi, la scrierile lor şi o comuniune mai intensă”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat în cuvântul rostit un aspect legat de lumina taborică.
„Apostolii au văzut lumina nu numai pentru că Iisus s-a schimbat la Faţă, ci pentru că dumnezeiescul har a schimbat ochii, sufletul şi simţirile apostolilor. Altcineva nu ar fi văzut nimic, dar ei au văzut pentru că s-au învrednicit să vadă”.
„Şi cei care se învrednicesc să aibă experiența luminii necreate, și cei care îi văd pe cei în lumină, văd pentru că Dumnezeu le‑a dăruit această putere”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
NapocaNews