Distribuie articolul

Joi, 24 noiembrie, de la ora 10:00, Centrul Cultural Clujean lansează proiectul ”România Remarcabilă: interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Evenimentul va avea loc în spațiul QUB din incinta ClujHub și vă invităm cu drag să participați alături de noi.

Prin acest proiect ne propunem să creăm o metodologie de interpretare a patrimoniului, țințită către autoritățile locale membre ale rețelei România Remarcabilă sau cu intenția de a adera. Ne dorim ca aceasta să poată constitui o bază de creștere durabilă și sustenabilă, pornind de la patrimoniul cultural local. Pentru a dovedi că un astfel de demers este valoros și la îndemână, în cadrul proiectului va fi operaționalizat un centru de interpretare a patrimoniului, într-una dintre cele 12 comune participante.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein și Sites et Cités Remarquables de France pe o perioadă de 18 luni, timp în care vom putea înfăptui multe dintre faptele pe care le-am visat și gândit ca stimulente ale dezvoltării comunităților rurale pornind de la patrimoniul cultural local. Patrimoniul material și imaterial constituie o resursă bogată și variată ce rămâne în continuare insuficient conservată și valorificată.

Vom rezerva a doua parte a întâlnirii discuțiilor concrete despre perspectivele de colaborare din cadrul rețelei România Remarcabilă, precum și despre parteneriatele cu diferite instituții și operatori culturali.

Radu Ștefan