Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că Rusia și-a întețit atacurile asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei, în timp ce cartierul general din Ucraina a informat că respinge atacurile rusești din regiune, menite să încercuiască forțele Kievului din zonă.

Trupele ruse sunt demoralizate, înfometate și slab înarmate conform viziunii occidentale. Orașul Bahmut a fost o prioritate pentru Rusia încă de la sfârșitul verii, când forțele ruse au fost respinse din sudul țării, iar gruparea paramilitară Wagner a început să-și impună prezența în zonă.

Eventuala cucerire a orașului ar avea o însemnătate limitată din punct de vedere operațional, dar, potrivit Ministerului Apărării, acesta ar putea deveni o rampă de lansare care ar permite trupelor rusești să-și reia atacurile asupra orașelor Sloviansk și Kramatorsk, cele mai mari din regiunea ucraineană a Donbasului.

Se pare că planul Rusiei este acela de a încercui orașul printr-o înaintare tactică spre nord și spre sud, se arată în declarația ministerului. Surse din cartierul general al Ucrainei afirmă că trupele rusești trag asupra orașului Bahmut și asupra localităților învecinate, atacând cu tancuri, avioane de război și artilerie de calibru mic.

După retragerea Rusiei din regiunea sudică Herson, survenită luna trecută, atenția în privința războiului s-a concentrat asupra eforturilor Moscovei de a înainta în Donbas, o zonă care include regiunile Luhansk și Donețk. Cucerirea bazinului Donbas se numără printre principalele obiective ale președintelui rus, Vladimir Putin, care, în toamnă, a declarat cu mare pompă zona ca fiind teritoriu rusesc și s-a angajat să o apere.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a declarat că lansează obuze asupra pozițiilor ucrainene din zonă, perturbând fronturile de apărare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin va vizita Donbasul, deși el nu a precizat și data la care va face această deplasare.

NapocaNews