Pele a murit la vârsta de 82 de ani, a anunțat agentul său pentru Associated Press.

Fostul star al echipei Santos FC, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, se afla la Spitalul Israelit Albert Einstein din Sao Paulo din 29 noiembrie.

Acum exact o lună, Pele a fost internat la Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde urma, de la sfârşitul anului 2021, o chimioterapie pentru un cancer de colon. Cancerul lui Pele „progresează” şi fostul mare jucător primeşte „un tratament mai intensiv” din cauza unei „insuficienţe renale şi cardiace”, a anunţat, pe 21 decembrie, acest spital.

Tres Coracoes („trei inimi”) este situat la distanţă egală, circa 250 km, de metropolele Belo Horizonte, Sao Paulo şi Rio de Janeiro, şi este înconjurat de plantaţii de cafea.

Localitatea şi datorează celebritatea unui singur fapt: naşterea, în 1940, a lui Edson Arantes do Nascimento, Pele.

Foarte tânăr, Pele a schimbat oraşul, înainte de a-şi începe în adolescenţă cariera la Santos FC, lângă Sao Paulo, unde se află un muzeu Pele, care prezintă majoritatea suvenirurilor sale.

În Tres Coracoes, agravarea bolii a adus mai mulţi vizitatori la Casa Pele, o replică a primei sale locuinţe, situată pe o stradă abruptă, cu case joase, care îi poartă numele.

„Nu am fost niciodată în această casă, care are deja zece ani. Dar anunţul spitalizării sale m-a făcut să vreau s-o vizitez”, a declarat Neilor Henrique, un vecin în vârstă de 41 de ani

Construită pe baza unor suveniruri ale mamei lui Pele, Celeste Arantes do Nascimento, care are astăzi 100 de ani, casa arată originile modeste ale familiei: minimul necesar de mobilier din lemn, saltele din paie, un radio vechi, un portret înrămat al părinţilor pe un perete.

La câteva sute de metri distanţă, micul muzeu Terra do Rei („Ţara Regelui”) expune tricouri ale echipei Santos semnate de fostul fotbalist, o minge cu care acesta a jucat şi certificatul său de naştere.

Dar unii fani ai lui Pele sperau să vadă mai mult în oraşul său natal.

Rafael Antunes a ajuns aici în căutarea unor suveniruri dedicate „Regelui”.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

NapocaNews