România şi Bulgaria lucrează asiduu pentru a-şi proteja frontierele şi au făcut mult pentru a ţine în frâu migraţia ilegală, a scris vineri pe Facebook şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto, care a adăugat că celor două ţări ar fi trebuit să li se permită să adere la Spaţiul Schengen, transmite MTI.

Referitor la votul de joi din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE (JAI), Szijjarto a spus că Croaţia a fost primită în Spaţiul Schengen, în timp ce România şi Bulgaria au fost respinse ”deşi ambele meritau” să fie acceptate, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a insistat că această respingere a fost cauzată de un veto din partea Austriei şi a Ţărilor de Jos, în timp ce ”toţi ceilalţi au susţinut” aderarea României şi a Bulgariei.

El şi-a exprimat regretul că ”birocraţi de la Bruxelles şi miniştri din guverne liberale” au fost tăcuţi, în timp ce toate noile poziţii prezentate de guvernul ungar au fost primite cu un criticism ”zgomotos”. ”Dacă o ţară central-europeană îşi foloseşte vetoul, atunci este sfârşitul lumii şi se distruge unitatea europeană, în timp ce un veto din partea vest-europenilor este OK”, a subliniat Peter Szijjarto.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI. Potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

NapocaNews