Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre perspectivele economice ale anului 2023, prin comparație cu ceea ce s-a întâmplat în acest an, pentru DCNews:

„Anul 2023, din punctul meu de vedere, va fi primul an de criză adevărată în România. 2022 a fost un an în care criza s-a resimțit mai puțin, lucrurile nu au fost într-o perioadă foarte complicată, pentru că românii încă au mai avut bani, și-au petrecut concediile, au plecat în străinătate, au cheltuit mult pentru sărbători, însă 2023 va fi diferit.

După părerea mea, în anul următor începe, într-o manieră destul de rapidă și profundă, schimbarea modelului economic de dezvoltare al economiei globale și schimbarea raporturilor de forță pe plan internațional, iar România, oricât de mică ar fi ea, va resimți efectele“, a spus Mircea Coșea.

Mircea Coșea este de părere că România ar trebui să se orienteze spre atragerea de capital din zonele extracomunitare ale Uniunii Europene:

„La nivel global, România ar trebui să ia exemplul Poloniei, dar și al altor țări din zona scandinavă, și să se orienteze spre atragerea de capital și din alte zone, mai ales cele extracomunitare. Asta va înseamna, pentru România, o întârziere extraordinară în schimbarea viziunii asupra acestor modificări importante ale economiei globale.

România nu arată, prin actualii ei conducători, din niciun punct de vedere că a reacționat la schimbările care se fac și care duc într-o direcție foarte clară și anume inflația și războiul din Ucraina. România nu este pregătită și nu văd niciun semn că s-ar pregăti pentru ceea ce urmează în 2023.

Va urma o scumpire foarte importantă a costurilor lanțurilor valorice, ceea ce  înseamnă că vom avea probleme din ce în ce mai mari pentru a putea intra pe piața mondială într-o manieră competitivă. România, având cele mai mari prețuri la energie din Europa, nu va putea atrage capital străin și relocalizări din alte zone, așa cum au făcut alte țări, pentru că acest cost nu le permite competitivitate celor ce vor să investească în România“, a mai spus economistul.

NapocaNews